Războiul continuă: Putin a anunţat că va forţa luptele din Ucraina în ciuda pierderilor imense înregistrate până acum

28 Ian. 2023, 05:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 05:25 // Actual //  Lupu Eduard

După aproape un an de la invazia care ar fi trebuit să dureze câteva săptămâni, Vladimir Putin pregăteşte o nouă ofensivă în Ucraina, pregătindu-şi în acelaşi timp ţara pentru un conflict cu SUA şi aliaţii săi care se aşteaptă să dureze ani de zile, potrivit Bloomberg.

Kremlinul urmăreşte să demonstreze că forţele sale pot recâştiga avantajul după luni de zile în care au pierdut teren. Moscova încearcă să forţeze un armistiţiu care să-i permită menţinerea controlului asupra teritoriului pe care îl ocupă acum, potrivit oficialilor, consilierilor şi altor persoane familiarizate cu situaţia.

Nici măcar Putin nu poate nega slăbiciunile armatei sale, construită în decenii, după ce trupele ruse au pierdut mai mult de jumătate din câştigurile iniţiale în Ucraina. Eşecurile persistente i-au determinat pe mulţi oficiali ai Kremlinului să fie mai realişti în privinţa ambiţiilor lor imediate, recunoscând că până şi menţinerea actualei linii de front ar fi o realizare.

Dar Putin rămâne convins că forţele mai mari ale Rusiei şi disponibilitatea de a accepta victimele – care sunt deja de ordinul zecilor de mii, un număr mai mare decât în orice alt conflict petrecut de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, potrivit estimărilor americane şi europene – îi vor permite să învingă în ciuda eşecurilor de până acum. Ofensiva ar putea începe în februarie sau martie, au declarat persoanele apropiate Kremlinului.

Determinarea lui Putin prevesteşte o altă escaladare extrem de periculoasă a războiului, în timp ce Kievul pregăteşte o nouă ofensivă proprie pentru a expulza forţele ruse. Liderul de la Moscova crede că nu are altă alternativă decât să se impună într-un conflict pe care îl consideră deja existenţial, potrivit surselor citate. O nouă rundă de mobilizare ar putea avea loc încă din această primăvară, pe măsură ce economia şi societatea sunt din ce în ce mai mult subordonate nevoilor războiului.
„Putin este dezamăgit de felul în care merg lucrurile, dar nu este pregătit să renunţe la obiectivele sale”, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoarea R.Politik, o firmă de consultanţă politică. „Aşadar, traseul conflictului va fi mai lung, mai sângeros şi mai rău pentru toată lumea”.

Oficialii serviciilor de informaţii americane şi europene se întreabă dacă Rusia are resursele necesare pentru o nouă ofensivă majoră, chiar şi după ce a mobilizat 300.000 de soldaţi suplimentari toamna trecută. Între timp, aliaţii Ucrainei îşi intensifică livrările de arme, pregătindu-se să livreze pentru prima dată vehicule blindate şi tancuri de luptă care ar putea ajuta trupele ucrainene să străpungă liniile ruseşti.

Dar atacurile Rusiei în locuri precum Bakhmut, un oraş din est care are o valoare strategică limitată, au epuizat forţele ucrainene, slăbind capacitatea Kievului de a organiza operaţiuni ofensive în alte părţi, potrivit oficialilor americani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău