CNN: Noile tancuri ale Ucrainei nu vor echilibra balanţa. Putin este foarte degajat, aşteptându-se la un KURSK 2.0

30 Ian. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Ian. 2023, 05:15 // Actual //  bani.md

Cei care speră că principalele tancuri de luptă donate de aliaţii NATO Ucrainei vor avea un impact imediat în războiul acesteia cu Rusia ar trebui să-şi ajusteze aşteptările, transmite CNN.

După ce s-a confirmat că îi vor fi livrate tancuri M-1 Abrams,  Leopard  şi Challenger, Kievul se confruntă acum cu realităţile logistice şi operaţionale ale încorporării unui sortiment de armuri grele foarte diferite şi complexe în unităţi de luptă eficiente.

Dar mai întâi, ucrainenii trebuie să ia în considerare termenul de livrare, transmite CNN

Chiar şi cele mai optimiste estimări susţin că va dura luni pentru ca tancurile să intre pe câmpul de luptă în număr pentru a face o mare diferenţă, în timp ce în cazul tancurilor Abrams ar putea trece mai mult de un an până când Ucraina va putea să le desfăşoare.

Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat joi că Statele Unite vor furniza Ucrainei o versiune avansată a lui Abrams, M1A2.

SUA nu „au aceste tancuri disponibile în stocurile noastre americane”, a spus ea, adăugând că va dura „luni pentru a le transfera” în Ucraina.

Mulţi analişti spun că ar face lucrurile mai uşoare pentru Ucraina să rămână cu un singur tip de tanc de transferat şi asta face decizia Germaniei de a permite să fie transferate mai multe tancuri Leopard.

Tancurile de luptă principale moderne sunt piese complicate de arme. Arătând formidabil şi robust în exterior, o mare parte din eficienţa lor pe câmpul de luptă se rezumă la sistemele electronice şi computerizate sofisticate la baza lor.

Întreţinerea tancurilor, repararea acestora şi furnizarea pieselor necesare necesită o pregătire detaliată, de la echipajele din vehicule până la traseul logistic care le sprijină, la sute sau poate mii de mile de linia frontului în estul Ucrainei.

Deoarece Abrams este fabricat american, are „o coadă logistică foarte lungă care se întinde până în SUA”, a spus Drew Thompson, cercetător principal în vizită la Şcoala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Naţională din Singapore.

Componentele cheie care se uzează sau sunt deteriorate în luptă ar trebui înlocuite cu piese americane, care ar trebui trimise la un depozit de reparaţii din Ucraina sau, eventual  din Polonia, care este gata să primească la rândul ei tancuri Abrams.

Thompson a spus că Pentagonul este bun în rezolvarea problemelor logistice dificile, „dar riscul este mare atât pentru SUA, cât şi pentru Ucraina”.

Gândiţi-vă câtă propagandă va face preşedintele rus Vladimir Putin când vor apărea imagini cu tancuri americane grav avariate  pe un câmp de luptă ucrainean.

Potrivit lui Drummond, care este consilier al producătorului de tancuri germane, peste 4.000 de tancuri Leopard sunt în serviciul armatelor europene. „Piesele de schimb sunt uşor disponibile din mai multe surse”, a spus el.

„Este cu siguranţă de preferat să poţi sprijini tancurile Leopard  de la o bază logistică europeană”, a spus Thompson.

Alte ţări NATO cu tancuri Leopard în arsenale includ Polonia, Grecia, Spania, Turcia, Ungaria, Danemarca, Portgual, Norvegia, Slovacia şi Republica Cehă. Solicitanţii NATO, Suedia şi Finlanda au, de asemenea, un număr substanţial de tancuri Leopard.

Drummond oferă, de asemenea, o perspectivă istorică asupra motivului pentru care cifrele sunt atât de importante din cel de-al Doilea Război Mondial, când tancurile Sherman fabricate în SUA s-au confruntat cu tancurile Tiger germane.

„Tigerul a fost cuantificabil mai bun decât Sherman în multe zone. Dar Sherman a fost destul de bun”, a spus el.

„Ceea ce i-a oferit cu adevărat un avantaj lui Sherman a fost că a fost conceput pentru a fi uşor de produs. Cu 49.234 de tancuri Sherman fabricate faţă de 1.347 tancuri germane Tiger, s-ar părea că cantitatea a depăşit calitatea”, a spus Drummond.

Există teama că Rusia ar putea învinge Ucraina în bătălii în care vor fi implicate tancuri.

Rusia produce între 200 şi 500 de tancuri pe an. Potrivit statisticilor, Rusia are peste 10,000 de tancuri, care includ o varietate de tancuri T-72, 3,000 de tancuri T-80 şi 200 de tancuri T-90, plus aproximativ câteva zeci de tancuri T-14 Armata de ultima generaţie.

Vladimir Putin era la universitatea din Moscova în momentul când Occidentul anunţa că va livra tancuri moderne Ucrainei. Dictatorul rus s-ar părea că era degajat.

Ştie că în bătălia de la Kursk din 1943, Armata Roşie dotată cu  5,128 de tancuri T-34 şi T-70 a  putut nimici armata nazistă care avea 2,928 tancuri Tiger I, Panzer III, Elefant, Panzer IV şi Panther cu tehnologie net superioară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală