UE vrea cerințe dure de capital pentru băncile care dețin criptoactive

21 Feb. 2023, 09:40
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
21 Feb. 2023, 09:40 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Cerinţe dure de capital pentru băncile care deţin criptoactive trebuie să fie reglementate rapid în legea bancară care se discută acum la nivelul UE, dacă Europa vrea să îndeplinească termenul limită convenit la nivel global, se arată într-un document al Comisiei Europene consultat de Reuters.

Comitetul global Basel al autorităţilor de reglementare bancară din principalele centre financiare ale lumii a stabilit ianuarie 2025 ca termen limită pentru implementarea cerinţelor de capital pentru expunerile băncilor la criptoactive, cum ar fi stablecoins (monedele stabile) şi bitcoin.

„Pentru moment, băncile au expuneri reduse la criptoactive şi doar o implicare limitată în furnizarea de servicii legate de criptoactive. Băncile şi-au exprimat interesul în tranzacţionarea criptoactivelor, în numele clienţilor lor, şi în furnizarea de servicii legate de criptoactive”, se arată în documentul Comisiei Europene consultat de Reuters.

Standardele Basel sunt aplicate în UE printr-o lege, iar o amânare ar putea însemna că băncile vor trebui să aştepte mai mult să intre pe piaţa cripto, deoarece reglementări separate la nivelul blocului comunitar pentru tranzacţionarea criptoactivelor vor intra în vigoare în 2024.

Pentru a asigura aplicarea reglementărilor cripto Basel, UE fie poate propune o lege nouă, fie să extindă legea bancară care se finalizează acum, aşa cum a solicitat Parlamentul European.

Atât UE, cât şi Parlamentul European au drepturi egale în privinţa legii bancare şi ar urma să înceapă negocierile privind textul final, care include provizioanele privind criptoactivele, se arată în document.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Astfel, băncile vor avea indicii clare privind cerinţele legate de expunerile la criptoactive şi se vor asigura că riscurile provocate de aceste activităţi sunt adecvat rezolvate.

De asemenea, în document se sugerează că Autoritatea Bancară Europeană (EBA) ar putea colabora cu Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) pentru a se asigura că va exista o clasificare adecvată a criptoactivelor.

Reglementările Basel stabilesc cerinţe de capital punitive pentru cripromondele fără susţinere, cum ar fi bitcoin, şi cerinţe mai puţin conservatoare pentru stablecoin, care este susţinut de un activ sau monedă fiduciară.

De asemenea, în document se arată că Autoritatea Bancară Europeană, în cooperare cu cu Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe, ar trebui să aibă o listă care să conţină modul în care sunt clasificate actualele criptoactive.

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 10:06
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 10:06 // Uncategorized //  Ursu Victor

Statele Unite ale Americii au impus noi tarife vamale pentru mărfurile importate din China, aducând rata totală a taxelor la un nivel fără precedent de 104%, potrivit unei declarații publicate de corespondentul Fox News, Edward Lawrence, pe rețeaua X, care citează un purtător de cuvânt al Casei Albe. Noile măsuri intră în vigoare începând de astăzi.

Decizia vine pe fondul refuzului Chinei de a renunța la propriile măsuri restrictive ca răspuns la tarifele impuse anterior de SUA. Potrivit lui Lawrence, administrația de la Washington consideră acest pas necesar în contextul escaladării tensiunilor comerciale dintre cele două mari economii ale lumii.

Totul a început pe 2 aprilie, când fostul președinte Donald Trump a anunțat impunerea de noi taxe pentru importurile din peste 180 de țări. Deși rata de bază a fost stabilită la 10%, în cazul Chinei, tariful a fost mult mai dur: 34%, la care Beijingul a răspuns imediat, anunțând un tarif echivalent, care va fi aplicat începând cu 10 aprilie.

Escaladarea nu s-a oprit aici. Trump a promis o majorare suplimentară de 50%, care se adaugă la cele 34% anunțate anterior și la un alt set de tarife de 20% introduse în martie. Astfel, totalul cumulat al tarifelor ajunge la un colosal 104%.

Ministerul Comerțului din China a reacționat dur, catalogând acțiunile SUA drept „o greșeală peste o altă greșeală” și un exemplu clar al „naturii șantajiste” a politicii comerciale americane. Autoritățile de la Beijing au avertizat că nu vor ceda în fața presiunilor:
„Dacă SUA vor insista în continuare asupra introducerii de noi tarife, China va lupta până la capăt”, se arată într-o declarație oficială.

Tensiunile dintre cele două puteri amenință să afecteze nu doar relațiile bilaterale, ci și stabilitatea economică globală, într-un moment deja marcat de incertitudini pe piețele internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI