Putin se consultă cu „fantomele”. Lavrov: „Consilierii lui sunt Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare şi Ecaterina cea Mare”

24 Feb. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Feb. 2023, 05:45 // Actual //  bani.md

„Putin are trei consilieri”, a răspuns Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusie. „Ivan cel Groaznic. Petru cel Mare. Şi Ecaterina cea Mare”. Dar îl admiră şi pe Iosif Stalin, potrivit altor surse.

Era ora 1 dimineaţa, 24 februarie, anul 2022. La Kremlin, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a primit un apel telefonic. Se anunţa a fi unul tulburător.

Vladimir Putin a dat undă verde să invadeze Ucraina cu 100,000 de militari ruşi.

Cu doar câteva zile mai devreme, scrie Financial Times, preşedintele rus a chestionat consiliul său de securitate pentru opiniile lor cu privire la recunoaşterea a doi state separatiste în Donbas, o regiune industrială aflată în estul Ucrainei, într-o sesiune televizată îngrozitor de incomodă.

Era pentru prima dată când Lavrov era ţinut „în întuneric”, nefiind informat de Putin, ceea ce era foarte neobişnuit.

Deşi în luarea deciziilor în materie de politică externă erau confidenţi apropiaţi.

Cu această ocazie, apelul telefonic l-a făcut pe Lavrov unul dintre puţinii oameni care aveau vreo cunoştinţă despre planul operaţiunii militare speciale.

Conducerea de rang înalt a Kremlinului a aflat despre invazie doar când l-au văzut pe Putin declarând o „operaţiune militară specială” la televizor, în acea dimineaţă fatidică.

Mai târziu în acea zi, câteva zeci de oligarhi s-au adunat la Kremlin pentru o întâlnire organizată abia cu o zi înainte, conştienţi că invazia va declanşa sancţiuni occidentale care le-ar putea distruge imperiile financiare.

În timp ce aşteptau, unul dintre oligarhi l-a spionat pe Lavrov ieşind din altă întâlnire şi l-a presat pentru o explicaţie despre motivul pentru care Putin a decis să invadeze Ucraina şi să le compromită averile şi afacerile. Lavrov nu a avut niciun răspuns.

Uimit, oligarhul l-a întrebat pe Lavrov cum ar fi putut Putin să plănuiască o invazie atât de enormă într-un cerc atât de restrâns, atât de restrâns încât majoritatea înalţilor oficiali de la Kremlin, cabinetul economic al Rusiei şi elita sa de afaceri nu crezuseră nici măcar că este posibil să înceapă războiul.

„Are trei consilieri”, i-a răspuns Lavrov, potrivit oligarhului. „Ivan cel Groaznic. Petru cel Mare. Şi Ecaterina cea Mare”.

„Are trei consilieri”, i-a răspuns Lavrov, potrivit oligarhului. „Ivan cel Groaznic. Petru cel Mare. Şi Ecaterina cea Mare”.

Conform planului de invazie al lui Putin, trupele Rusiei urmau să cucerească Kievul în câteva zile printr-un blitzkrieg strălucitor, fără prea multă vărsare de sânge.

În timpul pandemiei, Putin a fost în mare parte îndepărtat de confidenţi şi a stat cu lunile în izolare,  în reşedinţa sa de la Valdai, unde s-a gândit la misiunea sa istorică de a afirma măreţia Rusiei, la fel ca Petru cel Mare.

„El crede că va fi amintit ca şi Petru cel Mare”, spune un fost înalt oficial.

Potrivit altor surse, Putin îl admiră şi pe Iosif Stalin şi este nostalgic după Uniunea Sovietică, considerând că destrămarea ei a fost cel mai mare dezastru al secolului 20.

Putin se află în aceeaşi situaţie ca cea a dictatorului nazist, Adolf Hitler, care în ultimele zile de dinainte de pierderea războiului, era într-un delir total, făcând planuri de operaţiuni cu armate imaginare şi consultându-se cu Frederick cel Mare al Prusiei, cu Otto von Bismark şi Frederick Barbarossa.

Hitler credea în ezoterism şi în planul milenar de a făuri cel de-al treilea Reich pentru 1000 ani şi că Germania era destinată să conducă lumea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 18:01 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump a lansat un nou atac economic la adresa Uniunii Europene, cerând statelor membre să cumpere energie din SUA în valoare de 350 miliarde de dolari – o sumă care depășește capacitatea totală de export a Statelor Unite în domeniul energetic și echivalează cu întreaga valoare a exporturilor SUA către UE într-un an, scrie Politico.

Declarația a fost făcută în contextul refuzului lui Trump de a accepta propunerea Comisiei Europene privind eliminarea reciprocă a tarifelor pentru bunurile industriale. În schimb, el a condiționat relaxarea tarifelor de achiziții masive de energie: „Deficitul comercial cu UE este de 350 miliarde de dolari și trebuie să dispară rapid. Un mod simplu și rapid este ca ei să ne cumpere resursele energetice… Putem scăpa de acest deficit într-o săptămână.”

Întrebat dacă oferta europeană privind eliminarea taxelor industriale este suficientă pentru a renunța la taxa de 20% asupra importurilor din UE, Trump a răspuns sec: „Nu, nu este suficient.”

Totuși, potrivit Biroului de Analiză Economică al SUA, deficitul real de bunuri al Statelor Unite în comerțul cu Uniunea Europeană în 2024 a fost de 235,6 miliarde dolari, nu 350 miliarde. În același an, exporturile americane de energie (petrol și gaze) către UE au însumat doar 81,1 miliarde de dolari – de 4,3 ori mai puțin decât solicită Trump.

Mai mult, valoarea totală a exporturilor de energie ale SUA către întreaga lume în 2024 a fost de 315 miliarde dolari, conform datelor oficiale – ceea ce face cererea lui Trump nerealistă din punct de vedere logistic și economic.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită pentru un acord echitabil, dar a avertizat că blocul comunitar își va apăra interesele prin măsuri de retorsiune dacă Trump impune tarife unilaterale. UE pregătește deja o listă de mărfuri americane care vor fi taxate cu 25%, ca reacție la taxele impuse anterior de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu.

Trump a mai cerut în trecut creșterea importurilor europene de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, dar, potrivit unor surse europene citate de Politico, Washingtonul nu a demonstrat real interes pentru negocieri concrete, blocând discuțiile la nivel birocratic.

Interesant este că suma de 350 miliarde de dolari nu apare pentru prima dată în retorica lui Trump – el a invocat aceeași cifră atunci când a afirmat că SUA au oferit ajutor Ucrainei în această valoare, deși datele oficiale arată că asistența totală americană pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 125,5 miliarde de dolari.

Declarațiile lui Trump vin pe fondul intensificării poziționărilor comerciale și geopolitice ale SUA înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă, unde fostul lider republican își propune revenirea la Casa Albă cu o agendă economică agresivă și protecționistă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!