FOTO Povestea aeronavelor Air Moldova care din cinci „au devenit” una

07 Mart. 2023, 16:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
07 Mart. 2023, 16:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Începând cu 2 martie, Air Moldova a început să anuleze mai multe zboruri. Sunt invocate dificultățile operaționale, anunțându-se că două avioane au fost reținute la sol, iar unul se află la deservire tehnică, scrie Realitatea.md.

Așadar, am încercat să aflăm câte aeronave are compania, câte dintre ele sunt utilizate actualmente pentru zbor și ce s-a întâmplat cu restul aparatelor de zbor.

Pe site-ul Air Moldova se arată că flota este de cinci avioane – două A321, două A319 și unul A320. Pe FlightRadar și Planespotters am identificat informația despre aeronave, doar că una dintre ele a fost scoasă din uz, conform acestor informații.

Cele cinci avioane sunt înregistrate ER-AXR, ER-AXL, ER-AXM, ER-AXA și YR-ADI.

ER-AXR este un Airbus A321-200, de 25 de ani, potrivit datelor de pe Planespotters. Avionul a fost scos din uz pe 3 martie 2022, se arată în informațiile platformei.

Celălalt avion A321 efectuează actualmente zborurile companiei. Este vorba despre YR-ADI, care a transportat pasagerii spre Egipt, Portugalia, Italia, Israel, Turcia, Franța, Germania, Irlanda și Marea Britanie începând cu 2 martie. De atunci, în dreptul lui figurează 40 de zboruri, unul este a fost anulat, iar în dreptul la altele trei este indicat statutul „unknow” (tr. red.: necunoscut).

Aeronava A319-100, înregistrată ER-AXL, este parcată la Verona. Informațiile Planespotters arată că aceasta a fost sechestrată acolo. Motivul nu se cunoaște. Redacția Realitatea a transmis o solicitare companiei aeriene, pentru a aflat din ce cauza aceasta este reținută la sol, dar nu a recepționat răspunsul până la ora publicării știrii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Pe Flightradar se arată că avionul a zburat ultima dată pe 2 martie 2023, la Verona. Acesta urma să decoleze spre Chișinău, dar zborul a fost anulat. De atunci, aeronava nu a mai fost ridicată de la sol.

Despre celălalt A319, ER-AXM, se cunoaște că staționează de pe 19 decembrie 2022 la Montpellier, Franța. Motivul pentru care se află acolo nu este cunoscut.

Ultimul, avionul A320, înregistra ER-AXA, este cel mai probabil aeronava aflată la revizia tehnică. Avionul se află, la fel, la Montpellier, Franța, începând cu 28 februarie. 2023.

 

FlightRadar arată că înainte de a ajunge acolo, a zburat de la Chișinău la Paris.

Motivarea oficială a companiei, după anularea la rând a zborurilor, este că două aeronave sunt reținute la sol, iar una se află la reviza tehnică planificată și obligatorie. Numărul avioanelor care operează curse actualmente nu a fost precizat în comunicatele Air Moldova. La ora publicării știrii compania nu a răspuns încă la solicitări, pentru a preciza informația.

Între timp, Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că „monitorizează îndeaproape situația curentă a operatorului aerian, inclusiv ultimele cazuri din Februarie și Martie curent și a demarat o anchetă în scopul stabilirii dacă deciziile companiei sunt luate cu bună credință”.

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 13:02 // Actual //  Ursu Victor

Producătorii agricoli din Republica Moldova vor beneficia de rambursarea sumei impozitului funciar pentru anul 2024 din contul TVA-ului acumulat, potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi în lectura a doua de Parlament.

Inițiativa legislativă, susținută de 58 de deputați, a fost elaborată de deputatul PAS Alexandr Trubca, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară. Potrivit autorului, măsura vine în sprijinul agricultorilor afectați de crizele succesive din ultimii ani, precum criza logistică, scumpirea fertilizanților și seceta severă din vara anului 2024.

„Proiectul de lege va ameliora presiunea financiară asupra producătorilor agricoli și va contribui la redresarea sectorului, grav afectat de lipsa de capital de lucru”, a declarat Alexandr Trubca în plenul Parlamentului.

Noua lege prevede că rambursarea se va face prin compensare cu TVA acumulat, ceea ce înseamnă că agricultorii nu vor primi bani în numerar, ci vor beneficia de reducerea obligațiilor fiscale din soldul TVA.

Totodată, proiectul modifică și termenul de implementare a Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, stabilind că rambursările se vor putea efectua până în iunie 2026 inclusiv.

Legea urmează să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU