Ce pierderi a avut cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa în pandemie. A anulat 80% din zboruri

17 Mai 2021, 15:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Mai 2021, 15:25 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania aeriană a raportat luni o pierdere netă pe tot anul de 815 milioane de euro (989 milioane de dolari) luni, în timp ce restricțiile Covid-19 și-au scăzut nivelul de trafic în scădere cu 81%. Analistii prognozasera o pierdere neta de 933 milioane euro pentru cele 12 luni care se incheie in martie.

CEO-ul Ryanair, Michael O’Leary, a declarat că a fost un „an foarte dificil”, dar că compania „așteaptă cu nerăbdare un optimism extraordinar”, scrie CNBC.

Resctricțiile impuse împotriva Covid-19 au obligat compania să anuleze 80% din zboruri.

„În prima săptămână a lunii aprilie, am făcut puțin sub o jumătate de milion de rezervări. Șase săptămâni mai târziu, săptămâna trecută, am luat 1,5 milioane de rezervări. Așadar, vedem o revenire foarte puternică în rezervări; călătoria pare să înceapă din iunie, iulie, august „, a spus O’Leary.

„Cred că dacă aceste tendințe vor continua, vom căuta destul de optimisti în direcția unui al doilea trimestru foarte puternic de recuperare a traficului.”
Indiferent de recenta creștere, Ryanair se așteaptă să se apropie de egalitate doar în cele 12 luni până în martie 2022.

„FY22 (întregul an fiscal 2022) continuă să fie o provocare, cu incertitudini în privința momentului și locului în care blocările Covid și restricțiile de călătorie vor fi ușurate”, a declarat într-un comunicat luni.

Ryanair se așteaptă ca traficul din an până în martie 2022 să fie la capătul inferior al intervalului său cuprins între 80 și 120 de milioane de pasageri. În anul până în martie 2021, compania aeriană a raportat 27,5 milioane de clienți.

În ciuda creșterii ritmului vaccinărilor și a guvernelor europene care au început să primească din nou turiștii, Ryanair nu se așteaptă ca prețurile să crească pe termen scurt. De fapt, O’Leary a declarat că există o „valoare imensă” pentru familiile britanice care doresc să își petreacă vacanța în Europa vara aceasta.

Cu toate acestea, el a avertizat că ar putea exista o anumită presiune a prețurilor la sfârșitul anului 2021 și până în vara anului 2022.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO