Cum să distrugi o țară: ce s-a întâmplat în Sri Lanka

23 Mart. 2023, 06:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mart. 2023, 06:00 // Actual //  bani.md

După aproape un an de negocieri, în care situația din Sri Lanka a rămas dramatică, țara primește, în sfârșit, un ajutor din partea Fondului Monetar Internațional.

E vorba de 3 miliarde de dolari, bani care vor fi folosiți pentru a restructura datoria uriașă a țării și a începe redresarea economică. Problema pentru Sri Lanka va fi să îndeplinească toate reformele care condiționează ajutorul FMI.
Pentru benzină sau motorină, stai și cu zilele la coadă. Dacă ai noroc să îți vină rândul, alimentezi doar câțiva litri și de trei ori mai scump decât anul trecut. Din acest motiv, mașina, scuterele sau tuk-tuk-urile se mai folosesc doar ca maximă necesitate. Sri Lanka stă pe loc de săptămâni bune.

Buteliile de gaz pentru gătit se vând la suprapreț prin tot felul de rețele informale. Mare parte din oameni gătesc la sobe cu lemne. Rutina zilnică se face în funcție de penele de curent – două pe zi. Multe categorii de medicamente se găsesc foarte greu. În magazine, prețurile sunt exorbitante.

În reședința asediată a președintelui fugit din țară, protestatarii se bucură de ceva ce fie n-au cunoscut vreodată, fie n-au mai trăit de mult: bucăți de lux – o baie în piscină, un pic de sală, niște muzică de pian.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 11:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 11:12 // Actual //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) intenționează să introducă restricții stricte privind fragmentarea plăților și transferurilor valutare, în încercarea de a preveni eludarea reglementărilor financiare. Un nou proiect de regulament propune completarea cadrului normativ cu noțiunea de „fragmentarea plăților/transferurilor,” definită ca fracționarea intenționată a unei sume totale în tranșe mai mici de 10.000 de euro, cu scopul de a evita obținerea autorizației BNM sau prezentarea documentelor justificative prevăzute de Legea nr. 62/2008.

Potrivit BNM, practica fragmentării plăților reprezintă o modalitate prin care unele persoane fizice și juridice încearcă să ocolească cerințele legale, afectând transparența tranzacțiilor financiare.

Conform proiectului, prestatorii de servicii de plată rezidenți (SPR) vor avea obligația să prevină astfel de practici. Ei vor trebui să refuze efectuarea oricărei plăți sau transfer în cazul constatării unei tentative de fragmentare a sumelor.

Propunerea urmărește să întărească măsurile de combatere a evaziunii financiare și să asigure conformitatea cu normele internaționale în domeniul operațiunilor valutare. Autoritățile financiare așteaptă acum opiniile părților interesate înainte de a finaliza și adopta regulamentul.

Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu al BNM de a consolida transparența și siguranța sistemului financiar din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală