A fost lansat procesul de elaborare a strategiei de educație financiară din Republica Moldova

22 Mart. 2023, 16:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
22 Mart. 2023, 16:57 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Primul forum de educație financiară, organizat la Chișinău de Banca Națională a Moldovei (BNM), a creat o platformă de discuții între oficiali, parteneri externi și societatea civilă și a lansat, totodată, procesul de elaborare a strategiei de educație financiară din Republica Moldova.

În deschiderea reuniunii, vorbitorii au remarcat importanța educației financiare în sprijinul cetățenilor care să își gestioneze corect resursele și dezvoltării unei economii puternice. În acest sens, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a îndemnat autoritățile și societatea civilă să își unească eforturile.

„Educația financiară a devenit indispensabilă vieții moderne. Strategia va sistematiza acțiunile autorităților și cetățenilor menite să ducă spre o astfel de societate, va instituționaliza instruirea în domeniul financiar, va permanentiza discuția pe teme financiare, ca să ajutăm cetățenii să facă față dilemelor legate de bani, iar economia  să devină mai puternică și mai atractivă pentru investiții,” a spus Octavian Armașu.

La eveniment a participat și și Dorin Recean care a subliniat că educația financiară este determinantă în dezvoltarea tinerei generații și a spiritului antreprenorial.

„Este necesar să promovăm educația financiară încă din școală, în rândul elevilor, apoi la universitate, dar și în cadrul băncilor unde oamenii se adresează să-și deschidă un cont… Este nevoie de educație financiară pentru a progresa, pentru a crea o clasă antreprenorială care să știe ce este o resursă și să înțeleagă cum să o folosească eficient. Nu este ușor, iar cunoștințele financiare dau sustenabilitate,” a spus premierul Dorin Recean.

 La rândul lui, Radu Marian, președinte al Comisiei parlamentare  economie, buget și finanțe a subliniat că educația financiară  „este cheia prosperității”.

„Cetățenii trebuie să știe ce sunt banii, creditele, datoriile, cum funcționează taxele și impozitele. Mulți dintre locuitorii Republicii Moldova au trăit în condițiile unei economii centralizate, acum trebuie ajutați să treacă prin această transformare. Inițiativa personală trebuie promovată. Acum, cetățeanul se află în centrul economiei, nu guvernul”, a declarat Radu Marian.

Prezent la eveniment, în cadrul vizitei sale oficiale în Republica Moldova, guvernatorul Lietuvos Bankas, Gediminas Šimkus,  a menționat că banca centrală a Lituaniei și-a făcut obiectiv strategic din educația financiară și a felicitat BNM că și-a trasat, la rândul ei, o astfel de prioritate.

„Abordarea educației financiare reprezintă un aspect holistic. Deci avem nevoie ca toate instituțiile să lucreze din acest punct de vedere – ministere, bănci  – și cred că o situație similară este și în Moldova. Alfabetizarea financiară este o sarcină mare și dificilă,” a spus Gediminas Šimkus.

Reprezentantul FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani, precizează că educația financiară sporește bunăstarea populației, fortifică stabilitatea financiară a statului și îmbunătățește politicile publice.

„Educația financiară este o cale directă spre bunăstarea financiară. Gândiți-vă la cei 6% dintre cetățenii moldoveni care nu au niciun cont bancar. Indiferența duce la crize financiare. Trebuie să le vorbim oamenilor despre cum să se împrumute și cum să investească în mod competent,” a menționat oficialul FMI.

Inguna Dobraja, reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova, afirmă, la rândul ei, că educația financiară contribuie la stabilitatea financiară a țării.

„Doar 8% dintre moldoveni economisesc sub formă de investiții. Această cifră trebuie să crească. Dacă consumatorii vor avea cunoștințe financiare, ei vor lua deciziile corecte și vor fi încrezători în subiectele financiare. Toate acestea vor contribui la stabilitatea financiară,” a punctat oficiala Băncii Mondiale.

De asemenea, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Steven Fisher, consideră că educația financiară este un subiect ce trebuie tratat cu seriozitate.

„Educația financiară a fost introdusă prima data în programa școlară în Anglia în anul 2014 și acum este predată în școala medie, fiind una din temele importante… În anul 2021, importanța educației financiare a fost subliniată în Strategia pentru bunăstare a țării și obiectivul acesteia este, ca până în anul 2030, adăugător, două milioane de copii să aibă acces la educația financiară,” a precizat Steven Fisher.

Laura HRUBY, șeful adjunct al misiunii și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, a menționat că țara sa susține, prin programe, inițiativele importante de fortificare a securității, iar educația financiară este un astfel de subiect:

„Guvernul Statelor Unite este angajat în promovarea educației și incluziunii financiare în Moldova și ne bucură parteneriatul cu Banca Națională a Moldovei, inclusiv prin intermediul Programului USAID „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova”. Colaborarea noastră nu se limitează aici. Suntem în procesul de lansare a unei campanii naționale de educație financiară și vom începe în curând să lucrăm la dezvoltarea primei Strategii Naționale de Educație Financiară,” a spus Laura HRUBY.

Carmine Di Noia, directorul Departamentului pentru afaceri financiare și antreprenoriale al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a remarcat că Republica Moldova face un pas înainte în dezvoltarea Strategiei Naționale de Educație Financiară:

„O strategie națională este un instrument-cheie ce facilitează cooperarea dintre părțile interesate, în mod special atunci când aceasta beneficiază de o implicare puternică din partea sectorului public. Strategiile naționale au un scop și pot schimba lucrurile corespunzător prin modificarea obiceiurilor financiare ale cetățenilor, ajutându-i să preia controlul asupra propriilor finanțe și să își îmbunătățească bunăstarea financiară,” a spus Carmine Di Noia.

Partea oficială a reuniunii a fost urmată de trei sesiuni de dezbateri:

  1. Practici internaționale de educație financiară
  2. Rolul autorităților în procesul de educație financiară din Republica Moldova
  3. Rolul societății civile în procesul de educație  financiară din Republica Moldova

În cadrul acestor sesiuni, au fost abordate subiecte precum: importanța strategiei de educație financiară pentru bunăstarea cetățenilor și dezvoltarea economică a țării, rezultatele educației financiare la nivel regional, colaborarea dintre instituțiile publice și cele private și contribuția ei la educația financiară, pregătirea tinerei generații pentru a se integra în economia de piață, educația financiară în instituțiile de învățământ și însemnătatea acesteia în era digitalizării.

Reuniunea a întrunit aproape 150 de participanți: oficiali din țara noastră și de peste hotare, experți economici, reprezentanți ai comunităților bancare și de învățământ, ai mediului de afaceri și ai societății civile.

Forumul a fost organizat în cadrul Săptămânii Internaționale de Educație Financiară (Global Money Week 2023), la care până în prezent au aderat 176 de țări.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 20:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 20:28 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz urmează să solicite o reducere a tarifului pentru gazul natural, conform anunțului făcut de directorul companiei, Vadim Ceban, cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Cererea va fi depusă mâine, pe data de 26 aprilie, la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), în speranța de a aduce un beneficiu semnificativ consumatorilor finali. Cu toate acestea, Ceban nu a oferit detalii precise în legătură cu mărimea estimată a reducerii tarifului.

În data de 23 aprilie, membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari declara că prețul gazului vândut de Energocom către Moldovagaz ar urma să fie între 300-350 dolari pentru mia de metri cubi, în luna mai.

Tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, potrivit deciziei ANRE aprobată în cadrul ședinței de astăzi, 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău