Putin a trezit Germania la realitate: Șocul de 100 de miliarde de euro al lui Scholz

06 Apr. 2023, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Apr. 2023, 07:38 // Actual //  bani.md

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de un an a trezit Germania la realitatea secolului al XXI-lea. Berlinul a conștientizat dependența toxică a sa față de importurile de energie din Rusia, iar cancelarul Olaf Scholz și-a dat seama de subfinanțarea forțelor sale militare. El a produs un adevărat șoc în țară după ce a anunțat un program de modernizare al armatei în valoare de 100 de miliarde de euro.
Pe măsură ce guvernele din Europa se reînarmează ca răspuns la invazia Rusiei asupra Ucrainei, industria de armament germană este un beneficiar principal, cunoscând un adevărat boom al exporturilor în 2022, potrivit Bloomberg.

Germanii au o suspiciune profundă cu privire la forța militară și exporturile de arme, care are rădăcini în istoria de agresiune a națiunii lor din secolul XX, în vremea lui Hitler. Dar, pe măsură ce guvernele își sporesc achizițiile de armament ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, furnizorii de arme ai Germaniei se confruntă cu o prosperitate, indiferent de sentimentul publicului.

O zonă din Saxonia Inferioară pretinde a fi cea mai militarizată regiune din Germania. La aproximativ 100 de kilometri sud de Hamburg, Unterlüss găzduiește divizia de arme și muniții a companiei Rheinmetall, care operează cel mai mare poligon privat de tragere din Europa la periferia orașului.
Acolo au fost antrenate forțele ucrainene pentru a opera Leopard 2, cel mai de succes tanc de luptă din lume. Cu sisteme de arme realizate de Rheinmetall pe un vehicul de Krauss-Maffei Wegmann, Leopardul este o mărturie a abilităților inginerești ale Germaniei.

Vânzările de arme ale Germaniei în străinătate au crescut în 2022, țara situându-se pe locul 6 în topul statelor exportatoare de armament, după SUA, Franța, Rusia, China și Italia, conform SIPRI.

Cea mai mare vânzare a Germaniei de anul trecut: trei submarine de ultimă generație produse de Thyssenkrupp Marine Systems și achiziționate de Israel, la un cost de 1 miliard de euro (1,09 miliarde de dolari) fiecare.
Guvernul german a ezitat inițial să furnizeze Leopard 2 Ucrainei, aparent în timp ce aștepta ca SUA să facă un pas cu tancuri echivalente, dar în cele din urmă a fost de acord cu trimiterea Kievului a acestor blindate.

La o sesiune de urgență a Parlamentului german la trei zile după atacul Rusiei asupra Ucrainei din februarie 2022, cancelarul Olaf Scholz a declarat ceea ce el a numit Zeitenwende, sau un punct de cotitură istoric.
A dispărut o interdicție de lungă durată a trimiterii de arme în zonele de conflict pentru a ajuta Kievul și a venit cu un fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea echipamentelor Bundeswehr, armata germană. Germania va asculta în cele din urmă apelurile internaționale de a îndeplini obiectivul NATO de cheltuieli pentru Apărare de 2% din producția economică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău