Fermierii decid zilnic dacă vor să-și riște viața. Bombele neexplodate din Ucraina, efecte grave asupra agriculturii

17 Mai 2023, 07:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Mai 2023, 07:11 // Actual //  bani.md

Bombele neexplodate, obuzele şi minele împrăştiate în Ucraina nu numai că ameninţă viaţa locuitorilor săi, dar şi riscă să facă terenuri agricole fertile inutilizabile ani de zile, a avertizat marţi Crucea Roşie, informează AFP, citată de Agerpres.

Această ţară, împotriva căreia Rusia a lansat o ofensivă în februarie 2022, a devenit una dintre cele mai ameninţate ţări din lume de prezenţa minelor.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a avertizat că toate aceste dispozitive neexplodate împrăştiate în zonele rurale ucrainene ar putea avea consecinţe grave asupra agriculturii, un sector vital pentru economia naţională.

„Fermierii se confruntă adesea cu o alegere imposibilă. În fiecare zi, ei trebuie să decidă dacă vor să-şi rişte viaţa pentru a-şi cultiva pământurile sau riscă să-şi piardă veniturile şi mijloacele financiare pentru a-şi întreţine familiile”, a declarat Andrew Duncan, şeful unităţii CICR din Kiev, prin legătură video cu jurnaliştii de la Geneva.

Contaminarea cu aceste arme a continuat într-un ritm mai crescut decât cel în care ar putea fi eliminate, a subliniat el.

Pe lângă ameninţările imediate, CICR a evidenţiat problemele pe termen lung, fiind necesară mobilizarea unor resurse semnificative pentru a inspecta zonele vaste afectate şi pentru a începe apoi deminarea.
Ucraina este unul dintre principalii exportatori de cereale la nivel global
„Acest lucru ar putea conduce la zone întinse de teren arabil inutilizabile pentru următorii ani”, a avertizat el într-un comunicat.

Această situaţie este îngrijorătoare nu doar la nivel naţional, ci şi la nivel internaţional, deoarece Ucraina este unul dintre principalii exportatori de cereale la nivel global.

Solurile negre bogate ale Ucrainei sunt „esenţiale pentru a oferi o aprovizionare accesibilă cu cereale pentru a hrăni oamenii din întreaga lume”, a insistat Duncan.

Războiul a provocat temeri cu privire la o criză alimentară gravă atunci când principalele porturi ucrainene au fost blocate de navele de război ruseşti.

O „iniţiativă a Mării Negre pentru exporturile de cereale”, un set de două acorduri mediate de Naţiunile Unite şi Turcia şi încheiate separat cu Kiev şi Moscova în iulie 2022, a permis Ucrainei să reia transportul maritim către străinatate pentru produsele sale agricole.

Aceste acorduri au fost reînnoite pe 19 martie, însă Rusia a ameninţat că se va retrage din ele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO