Fermierii decid zilnic dacă vor să-și riște viața. Bombele neexplodate din Ucraina, efecte grave asupra agriculturii

17 Mai 2023, 07:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Mai 2023, 07:11 // Actual //  bani.md

Bombele neexplodate, obuzele şi minele împrăştiate în Ucraina nu numai că ameninţă viaţa locuitorilor săi, dar şi riscă să facă terenuri agricole fertile inutilizabile ani de zile, a avertizat marţi Crucea Roşie, informează AFP, citată de Agerpres.

Această ţară, împotriva căreia Rusia a lansat o ofensivă în februarie 2022, a devenit una dintre cele mai ameninţate ţări din lume de prezenţa minelor.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a avertizat că toate aceste dispozitive neexplodate împrăştiate în zonele rurale ucrainene ar putea avea consecinţe grave asupra agriculturii, un sector vital pentru economia naţională.

„Fermierii se confruntă adesea cu o alegere imposibilă. În fiecare zi, ei trebuie să decidă dacă vor să-şi rişte viaţa pentru a-şi cultiva pământurile sau riscă să-şi piardă veniturile şi mijloacele financiare pentru a-şi întreţine familiile”, a declarat Andrew Duncan, şeful unităţii CICR din Kiev, prin legătură video cu jurnaliştii de la Geneva.

Contaminarea cu aceste arme a continuat într-un ritm mai crescut decât cel în care ar putea fi eliminate, a subliniat el.

Pe lângă ameninţările imediate, CICR a evidenţiat problemele pe termen lung, fiind necesară mobilizarea unor resurse semnificative pentru a inspecta zonele vaste afectate şi pentru a începe apoi deminarea.
Ucraina este unul dintre principalii exportatori de cereale la nivel global
„Acest lucru ar putea conduce la zone întinse de teren arabil inutilizabile pentru următorii ani”, a avertizat el într-un comunicat.

Această situaţie este îngrijorătoare nu doar la nivel naţional, ci şi la nivel internaţional, deoarece Ucraina este unul dintre principalii exportatori de cereale la nivel global.

Solurile negre bogate ale Ucrainei sunt „esenţiale pentru a oferi o aprovizionare accesibilă cu cereale pentru a hrăni oamenii din întreaga lume”, a insistat Duncan.

Războiul a provocat temeri cu privire la o criză alimentară gravă atunci când principalele porturi ucrainene au fost blocate de navele de război ruseşti.

O „iniţiativă a Mării Negre pentru exporturile de cereale”, un set de două acorduri mediate de Naţiunile Unite şi Turcia şi încheiate separat cu Kiev şi Moscova în iulie 2022, a permis Ucrainei să reia transportul maritim către străinatate pentru produsele sale agricole.

Aceste acorduri au fost reînnoite pe 19 martie, însă Rusia a ameninţat că se va retrage din ele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ