Industria germană a cărnii de porc pierde teren în fața vegetarienilor și a costurilor mari de producție

04 Iun. 2023, 21:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 21:18 // Actual //  Lupu Eduard

Industria cărnii de porc din Germania se confruntă cu o scădere dramatică a cererii, într-o ţară care odată avea cel mai mare consum per capita, pe fondul pestei porcine africane, al problemelor economice interne şi al prevederilor referitoare la bunăstarea animalelor, toate acestea punându-i în dificultate pe fermierii și pe producătorii locali de mezeluri.

Industria cărnii evoluează în funcţie de preferinţele consumatorilor, transmite Bloomberg, prezentând cazurile unor afaceri germane de succes, care acum se zbat să rămână pe piață.

Dacă în 2007 un german obişnuit consuma 40 de kilograme de carne de porc pe an, în 2022 a scăzut la 29 de kilograme, în timp ce consumul de carne de pasăre şi vită a rămas mai mult sau mai puţin constant.

Efectivele de porci din Germania au scăzut cu aproape o cincime în perioada noiembrie 2020-noiembrie 2022, la fel ca şi numărul de crescători de porci.

Costuri tot mai ridicate pentru producătorii locali

Timp de două decenii o fabrică de mezeluri din Vorden, un oraş din nordul Germaniei, a produs un fel de parizer sub formă de ursuleţ, denumit Barchenwurst, preferat de copiii din întreaga ţară, însă creşterea costurilor de producţie şi diminuarea cererii de carne de porc a obligat operatorul să închidă fabrica în urmă cu câteva săptămâni.
Pe lângă diminuarea cererii, Eckhart Neun, un măcelar din oraşul Gedern, în apropiere de Frankfurt, menţionează şi creşterea preţurilor la energie, îngrăşăminte şi nutreţ care pun presiune asupra micilor firme cum este a sa.

„Este un efect de domino, un lucru duce la altul”, spune Neun, care este şi vicepreşedintele Asociaţiei măcelarilor germani.

Potrivit lui Frank Greshake, reprezentantul Camerei Agricole din landul Renania de Nord-Westfalia, landul cu cel mai mare număr de ferme de porci, germanii aleg în general diete cu mai puţină carne de porc.

Consumul cărnii de porc, din ce în ce mai scăzut în Europa

Numărul de persoane din Germania care se declară ca fiind vegetarieni a crescut după 2020, potrivit unui raport publicat anul trecut de Ministerul federal al Agriculturii, iar 44% declară că urmează o dietă „flexitariană” care înseamnă un consum limitat de carne.
Carnea de porc îşi pierde atractivitatea în diferite părţi ale lumii, însă tendinţa este una mai pronunţată în Europa.

În 2023, consumul de carne de porc în UE este aşteptat să scadă la cel mai redus nivel din ultimele două decenii, iar în decurs de doi ani producţia ar urma să scadă cu aproximativ o zecime.

Cu toate acestea, situaţia din Germania este una deosebită, în condiţiile în care producătorii de carne de porc se confruntă cu o „furtună perfecta” creată de tendinţele economice, modificările demografice şi culturale, precum şi consecinţele unor crize sanitare care au decimat atât producţia cât şi cererea de carne de porc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Mai 2024, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Mai 2024, 15:06 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a confirmat în noul său bilanț al economiei regionale că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut al Moldovei pentru anul 2024 rămâne la 3,5%, urmată de o estimare de creștere de 3,7% în 2025.

Această proiecție reflectă eforturile economice ale Moldovei, care se confruntă cu consecințele războiului din Ucraina. În ciuda provocărilor, PIB-ul Moldovei a crescut cu 0,7% în 2023, după o scădere de 4,6% în 2022.

Sectorul agricol a înregistrat o creștere semnificativă de 32% în 2023, compensând declinul din anul precedent. Cu toate acestea, industria prelucrătoare, construcțiile, transporturile și comerțul au continuat să se confrunte cu dificultăți. Consumul privat și investițiile au scăzut, în timp ce exporturile nete au crescut cu 5,8%.

Inflația anuală, care a atins un vârf de 34,6% în octombrie 2022, a încetinit și s-a încadrat în intervalul țintă de 3,5%-6,5% la sfârșitul anului 2023. În februarie 2024, aceasta s-a situat la 4,3%.

Presiunile fiscale s-au intensificat odată cu consolidarea rețelelor de siguranță socială și introducerea de compensații pentru energie pentru gospodăriile cu venituri mici și subvenții pentru producătorii agricoli. Acest lucru a dus la un deficit fiscal estimat la 5% din PIB în 2023.

Cu toate acestea, finanțarea externă de la creditorii oficiali, în valoare de aproximativ 900 de milioane de dolari în 2023, a ajutat la atenuarea presiunii generate de deficitele fiscale și externe în creștere.

Reformele întreprinse pentru aderarea la Uniunea Europeană sunt așteptate să sporească potențialul de creștere pe termen mediu și lung, în timp ce instabilitatea geopolitică rămâne un risc important.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău