Criza creată artificial la Aeroportul Chișinău de către politicul Republicii Moldova

20 Iun. 2023, 10:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iun. 2023, 10:57 // Actual //  bani.md

Ca răspuns la declarațiile deputatului Radu Marian, compania Avia Invest SRL vine cu unele precizări.

„Cunoașteți bancul cu cele  treiplicuri? După alegeri câștigă un nou partid politic și vechea conducere le înmânează trei plicuri și le zic că atunci când va fi mai greu să deschidă pe rând câte un plic, în care va fi câte un răspuns la fiecare etapă complicată de guvernare. Noua guvernare ia în mâini puterea și începe a conduce țara, dar situația economică nu se schimbă și poporul cere socoteală, întrebând care sunt planurile de reabilitare a economiei și cine este vinovat? Dilema mare, noua guvernare deschide primul plic – unde scrie negru pe alb „DAȚI VINA PE GUVERNAREA PRECEDENTĂ, EI SUNT DE VINA”. După o perioadă, situația economică se agravează și mai mult, poporul iese în stradă și cere socoteală noii guvernări. Noua conducere are o dilemă, dar decide sa deschidă al doilea plic, unde scrie negru pe alb „DAȚI VINA ÎN CONTINUARE PE GUVERNAREA PRECEDENTĂ, MAI CEREȚI UN AN ȘI PROMITETI POPORULUI CĂ PESTE UN AN SITUAȚIA SE VA NORMALIZA LA SIGUR”. Mai trece un an, situația se înrăutățește si poporul iar cere socoteală guvernării, iar aceștia decid să deschidă al treilea plic, în care scrie alb pe negru „PREGĂTIȚI PLICURI PENTRU A LE TRANSMITE URMATOAREI GUVERNĂRI”.

Cam așa este și situația în cazul Republicii Moldova, iar domnul deputat Radu Marian are aceeași tactică, ca în exemplul de mai sus.

Reiterăm că taxele aeroportuare nu au fost stabilite de grupul Șor (I. Șor avea 12 ani in acea perioadă), dar de guvernul Republicii Moldova încă din anul 1999, fiind neschimbate până in prezent, chiar dacă Aeroportul a fost preluat de stat. Potrivit legii, pe perioada concesionarii, statul putea interveni oricând în modificarea taxelor aeroportuare, dat fiind faptul că acel contract de concesiune prevedea expres „propunerile ministerului de profil prin guvern” pentru modificarea taxelor aeroportuare.

Dar iată că guvernarea a aplicat un alt truc și de la 1 iulie 2023 intră în vigoare noile taxe aeroportuare, care par să diminueze doar la prima vedere, dar în același timp are alte taxe ascunse, care sunt în creștere. Astfel, pasagerii sunt induși în eroare și de fapt nimic nu se schimbă.
Ne întrebăm, ce face guvernarea în acest sens? În continuare alimentează poporul cu așa-zisele tratative operatorii low cost, care într-o zi vor opera pe aeroportul Chișinău?

S-a dat uitării și faptul că tot această guvernare a creat premisele ca aceste companii să plece din Chișinău, trâmbițând în dreapta și stânga despre amenințarea de război și necesitatea de a arunca în aer pista de decolare. Ce fac cetățenii Moldovei în acest caz, se întreabă cineva? Trist, pleacă la aeroportul din Iași și contribuie astfel la economia țării vecine.

P.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO