Marea problemă cu care se confruntă economia Moldovei: Slabă și lipsită de oportunități

05 Iul. 2023, 17:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iul. 2023, 17:05 // Actual //  bani.md

Moldova este o țară cu venituri medii superioare, poziționându-se pe locul 76 în topul celor mai bogate economii pe cap de locuitor din 133 de state studiate. Cei 2,62 milioane de locuitori au un PIB pe cap de locuitor de 4.547 USD (13.000 USD PPP; 2020). Creșterea PIB-ului pe cap de locuitor a fost în medie de 3,5% în ultimii cinci ani, peste mediile regionale, potrivit Atlasului de Complexitate Economică realizat de Universitatea Harvard din SUA.

Moldova se clasează pe locul 63 ca cea mai complexă țară în clasamentul Indicelui de Complexitate Economică (ICE). Comparativ cu un deceniu anterior, economia Moldovei a devenit mai puțin complexă, înrăutățindu-și situația cu 6 poziții în clasamentul ICE. Înrăutățirea complexității Moldovei a fost determinată de lipsa de diversificare a exporturilor. În avans, Moldova poate profita de un număr moderat de oportunități pentru a-și diversifica producția folosind know-how-ul existent.

Moldova este puțin mai complexă decât era de așteptat pentru nivelul veniturilor sale. Se preconizează că economia va crește lent. Proiecțiile de creștere pentru 2030 prevăd o majorare a economiei de 2,7% anual în următorul deceniu, situându-se în jumătatea inferioară a țărilor la nivel global.

Acest index se calculează pe baza diversității și complexității exporturilor țărilor luate în calcul.

În clasament cu economii mai complexe decât Republica Moldova sunt Republica Dominicană, El Salvador și Brazilia. Țara noastră este înaintea Columbiei, Uruguay și Mauritius.

În topul complexității, cele mai slabe economii sunt Guineea, Angola și Liberia, în timp ce în fruntea clasamentului cu cele mai complexe economii sunt Japonia, Elveția și Germania.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ