Colapsul pe care Putin nu l-a prevăzut: Patru lovituri primite de Rusia, ce anunță prăbușirea

18 Iul. 2023, 07:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Iul. 2023, 07:47 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul declanșat de Putin în Ucraina acum mai mult de 500 de zile a dus la impunerea a mai multor sancțiuni de către Occident împotriva Rusiei. Colapsul pe care liderul de la Kremlin nu l-a prevăzut înaintea începerii conflictului se produce acum: prăbușirea excedentului de cont curent al Băncii Centrale, a exporturilor, dar și a industriei auto.

Economia Rusiei merge din rău în mai rău, pe măsură ce sancțiunile occidentale lovesc sectoarele cheie ale țării. Rubla a scăzut dramatic, având cel mai mic curs din ultimele 15 luni, potrivit Business Insider.

Necazurile economice ale țării s-au înmulțit de la invadarea Ucrainei la începutul anului trecut. Conflictul a declanșat un val de sancțiuni din partea lumii occidentale. Unii l-au acuzat chiar pe președintele rus Vladimir Putin pentru că a provocat atât de multă durere națiunii, cercetătorii de la Yale spunând că „canibalizează” economia Rusiei în îndemnul său de a cuceri Ucraina.

„Cota leului din economie este controlată de stat, sectorul energetic și cel financiar, iar Putin preia din capitalul de profit al acelor afaceri pentru a le folosi ca borcan de prăjituri pentru cufărul său de război”, au spus cercetătorii Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian de la Universitatea Yale.

Rușii cumpără mai puține mașini. Industria auto din Rusia este o parte a economiei care este strânsă. Phil Rosen a raportat că vânzările de mașini la Moscova au scăzut cu aproape 75% de la izbucnirea războiului din Ucraina. Scăderea a fost alimentată de o combinație de trei factori: creșterea prețurilor, scăderea ofertei și deteriorarea sentimentului consumatorilor.
În același timp, numărul rușilor care cumpără mașini de marcă străină – de obicei privite ca achiziții de lux – s-a apropiat de un impas.

Scaderea exporturilor. Un alt semn că economia Rusiei se frământă este prăbușirea dramatică a balanței sale de cont curent.
Banca centrală a Moscovei a înregistrat o scădere de 93% de la an la an a excedentului de cont curent pentru trimestrul al 2-lea, din aprilie-iunie, a scăzut de la un record de 76,7 miliarde de dolari la 5,4 miliarde de dolari.
Situațiile financiare brute arată cât de grav mușcă țara sancțiunile occidentale, în special sectorul energetic cheie, unde exporturile sale de petrol și gaze au primit un impact uriaș după ce au fost impuse plafoane de preț și interdicții.

Veniturile din exporturile de energie scad. Moscova obține o mare parte din veniturile sale din vânzările de produse petroliere și gaze, dar sancțiunile occidentale au erodat acest flux de venituri.

În iunie, Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat că veniturile din taxele pe petrol și gaze au scăzut cu 36% față de acum un an, la aproximativ 571 de miliarde de ruble, și că profiturile din țiței și produse petroliere au scăzut cu 31%, până la 426 de miliarde de ruble.

Rubla este în cădere liberă. La necazurile Rusiei se adaugă o rublă în scădere. Moneda țării a scăzut la un minimum de 15 luni, un dolar fiind cotat la valoarea de 94,48 de ruble, fenomen declanșat de fuga de capital, scăderea veniturilor fiscale și scăderea rezervelor băncilor centrale.

Preocupările legate de volatilitatea monedei au determinat un val de retrageri interne de la banca centrală a țării, în valoare de peste 1 miliard de dolari. Cursa bancară a fost alimentată în principal de recenta revoltă Wagner.

Slăbirea monedei Rusiei a forțat țara să ia măsuri disperate. Recent, ministrul de externe al Rusiei a cerut țărilor din Asia de Sud-Est să renunțe la dolarul american și să folosească monedele locale pentru a desfășura comerț cu Moscova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău