Criza economica din China se extinde din tot mai mult in ciuda eforturilor Beijingului de a ascunde aceasta situație

18 Aug. 2023, 14:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Aug. 2023, 14:56 // Actual //  bani.md

Criza economică din China pare să se extindă tot mai mult, în ciuda eforturilor autorităților de a păstra această situație sub control. Un nou nume a intrat în lumina reflectoarelor, aducând cu el îngrijorări legate de fragilitatea financiară din cea de-a doua cea mai mare economie a lumii, notează Bloomberg.

Cu doar o săptămână în urmă, Zhongzhi Enterprise Group Co era un nume necunoscut pentru mulți chinezi și pentru restul lumii. Cu toate acestea, această entitate s-a transformat rapid într-un simbol al problemelor financiare cu care se confruntă China. Cu active de peste 137 de miliarde de dolari, Zhongzhi Enterprise Group Co se ocupă de administrarea a peste 1.000 de miliarde de yuani și a devenit subiectul atenției în urma eșecului său de a plăti clienților care au investit în produsele sale de investiții.

Chiar și autoritățile de reglementare au fost nevoite să intervină în situație pentru a preveni răspândirea efectelor negative. Problemele cu Zhongzhi au determinat chiar proteste, forțând poliția să intervină pentru a calma clienții nemulțumiți și pentru a evita apariția unor manifestații în masă.

Îngrijorările legate de situația Zhongzhi au avut un impact direct asupra piețelor financiare chineze, contribuind la deprecierea yuanului și generând instabilitate în sistemul bancar paralel al țării.

Această criză economică extinsă este un nou test pentru guvernul chinez, care deja se confruntă cu o economie în declin, scăderea pieței imobiliare și tensiuni geopolitice tot mai accentuate cu Statele Unite ale Americii.

Cu toate că autoritățile chineze au luat măsuri pentru a gestiona situația și au format grupuri de lucru pentru prevenirea răspândirii crizei, există îngrijorări legate de posibilele impacturi pe termen lung asupra economiei chineze și asupra încrederii investitorilor, companiilor și consumatorilor.

În prezent, China încearcă să găsească soluții pentru a atenua efectele crizei, inclusiv prin restructurarea firmelor și gestionarea mai eficientă a riscurilor financiare. Însă drumul către stabilizarea economiei și recuperarea încrederii investitorilor poate fi unul anevoios și plin de provocări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Nov. 2024, 16:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Nov. 2024, 16:16 // Actual //  Ursu Victor

Moldovagaz solicită majorarea tarifului mediu la gaz cu 39,7%, la 14 038 lei/1000 m3, iar noul tarif ar urma să intre în vigoare din 1 decembrie, potrivit solicitării depusă la ANRE de către companie.

În punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă, tariful solicitat este 11 891 lei/1000 m3, or cu 4 022 lei/1000 m3 sau cu 51,1 % mai mult decât cel în vigoare (7 869 lei/1000 m3), la în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune medie – 12 938 lei/1000 m3, or cu 4 068 lei/1000 m3 sau cu 45,9 % mai mult decât cel în vigoare (8 871 lei/1000 m3), în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă – 16 173 lei/1000 m3, or cu 4 019 lei/1000 m3 sau cu 33,1 % mai mult decât cel în vigoare (12 154 lei/1000 m3).

În prezent populația achită 13,126 lei (cu TVA) per metru cub de gaz, tarif care a fost ajustat pentru ultima dată în mai 2024.

Ajustarea prețurilor reglementate pentru anul 2024 este determinată de majorarea prețului de achiziție a gazelor naturale pe platforma TTF, ţinînd cont de volatilitatea cotațiilor bursiere şi a volumelor de realizare a gazelor naturale consumatorilor.

„Calculul proiectului prețurilor reglementate la gazele naturale este efectuat în strictă conformitate cu Metodologia tarifară, reieşind din indicii medii anuali actualizați, cu aplicarea tarifelor reglementate în vigoare de tipul intrare/ieşire pentru serviciul de transport al gazelor naturale şi serviciul de distribuție a gazelor naturale pe anul 2024, nivelul cheltuielilor prognozate pentru furnizarea gazelor naturale şi a componentei de corectare pentru perioada precedentă. Proiectul prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale este determinat reieșind din indicii efectivi înregistrați pentru ianuarie-octombrie şi cei prognozați pentru noiembrie-decembrie 2024”, se spune în solicitarea Moldovagaz.

Vadim Ceban, președeintele interimar al Moldovagaz susține că urmare a majorării prețurilor la gaz pe piața internațională devierile tarifare ale companiei se vor ridica la 400 de milioane de lei.

Premierul Dorin Recean a declara la începutul acestei săptămâni că, deși nu putem vorbi despre o reducere a prețurilor la gaz, Guvernul pregătește măsuri necesare pentru a asigura stabilitatea acestora, astfel încât consumatorii să nu fie afectați, indiferent de evoluțiile de pe piața globală.

Ieri, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întâlnire de lucru cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Părțile au discutat despre livrările de gaze naturale în Republica Moldova (în regiunea transnistreană) în baza contractului existent după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală