Undă de șoc pe piața imobiliară. Prăbușirea a început

29 Aug. 2023, 08:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Aug. 2023, 08:39 // Actual //  bani.md

Piața imobiliară din China se clatină. Acțiunile Evergrande, unul dintre dezvoltatorii imobiliari care s-a îndatorat peste măsură, se prăbușesc. Tranzacțiile cu titlurile companiei au fost suspendate vreme de 17 luni, la Bursa din Hong Kong. Iar la reluare, cotațiile s-au prăbușit cu 86,67%, încă de la deschidere.

Piața imobiliară se clatină puternic, în China, în condițiile în care acțiunile unuia dintre marii dezvoltatori, Evergrande, s-au prăbușit. Compania imobiliară este una dintre cele mai îndatorate, astfel că investitorii și-au pierdut încrederea. De altfel, tranzacționarea acțiunilor Evergrande a fost suspendată, la Bursa din Hong Kong, pentru 17 luni. Acest lucru s-a întâmplat din cauza că dezvoltatorul chinez nu și-a publicat rezultatele financiare.

Conform publicației Le Figaro, tranzacțiile au fost reluate luni, 28 august, la Bursa din Hong Kong. Însă revenirea nu a fost de bun augur. Cotația titlurilor Evergrande s-au prăbușit imediat după deschidere, cu 86,67% la deschidere.

Tranzacționarea „a fost reluată astăzi (luni, ora 01:00 GMT) la ora 09:00”, se arată într-o notă publicată pe site-ul Bursei din Hong Kong. Ridicarea suspendării a venit după ce, vineri, dezvoltatorul imobiliar a anunțat că și-a îndeplinit obligațiile privind publicarea rezultatelor.

Rezultatele anuale pentru 2021 și 2022 au fost în cele din urmă publicate luna trecută.

Acum, creditorii Evergrande urmează să voteze asupra datoriei sale offshore. Iar acest lucru va duce la una dintre cele mai mari restructurări, a unei companii, din China. Planul de restructurare, propus de dezvoltator, oferă creditorilor posibilitatea de a alege între a-și schimba datoria cu noi titluri de valoare.

Aceștia pot alege între titlurile emise de companie sau acțiuni la două subsidiare, Evergrande Property Services Group și Evergrande New Energy Vehicle Group.

La începutul acestei luni, compania a depus o cerere de faliment în SUA. A fost o măsură menită să-i protejeze activele din această țară pe perioada restructurării.

Piața imobiliară se clatină în China

Prăbușirea Evergrande este este emblematică pentru criza imobiliară din China. Pierderile sale nete pentru perioada ianuarie – iunie s-au ridicat la 33 de miliarde de yuani (4,53 miliarde de dolari). Informația a fost confirmată într-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori din Hong Kong.

În aceeași perioadă a anului trecut, pierderile au fost de 66,4 miliarde de yuani, dublă.

Grupul de firme a acumulat datorii uriașe, iar acest lucru stârnește îngrijorare pe piețe. Evergrande estimează că datoria sa totală se ridică la 2.388,2 miliarde de yuani (328 miliarde de dolari). Este o scădere față de anul trecut, când s-au înregistrat aproape 340 de miliarde de dolari.

Problema socială provocată de criză

Suspendarea proiectelor Evergrande a dus la proteste în mai multe provincii chineze. Viitorii proprietari de locuințe s-au arătat nemulțumiți pentru că nu se pot muta în casele care le-au fost promise.

Mulți au refuzat să-și mai plătească ratele lunare. Iar acest lucru a dus la înrăutățirea situației financiare a grupului.

Suspendarea lucrărilor este și un factor de instabilitate socială. În China, proprietarii plătesc, în general, pentru o proprietate înainte să fie construită, creditând dezvoltatorul. Iar la 30 iunie 2023, împrumuturile grupului se ridicau la 624,77 miliarde de yuani (86 miliarde de dolari). Iar această situație subminează capacitatea grupului de a-și rambursa datoriile. În aceste condiții piața imobiliară se clatină, în China.

Și alte afaceri sunt în pericol

Evergrande a fost cel mai puternic dezvoltator imobiliar din China, iar în timp și-a diversificat afacerile. A investit în ape minerale, într-un club de fotbal și în vehicule electrice.

Confruntată cu aceste probleme, conducerea companiei și-a propus să se concentreze pe „atenuarea riscurilor” și a promis că „se va strădui să asigure livrarea de bunuri imobiliare”. Grupul se bazează și pe diviziile sale de mașini electrice și de servicii imobiliare pentru a-și asigura creșterea.

Fondat în 2019, producătorul de automobile Evergrande NEV și-a declarat de la început ambiția de a rivaliza cu americanul Tesla. Mai mult, la vremea respectivă își propunea să depășească compania fondată de Elon Musk, în cinci ani. Situația de la compania mamă, i-a subminat serios planurile și fluxul de numerar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău