Industria rusă nu poate face față cererii de arme pentru războiul din Ucraina. Putin apelează la aliați dubioși

10 Sept. 2023, 05:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Sept. 2023, 05:46 // Actual //  bani.md

Rusia ar putea să-și crească producția de obuze de artilerie în următorii câțiva ani la două milioane pe an, aproximativ dublu față de așteptările occidentale anterioare, dar acest lucru încă nu corespunde nevoilor Moscovei în războiul împotriva Ucrainei, scrie Reuters, citând un oficial occidental.

Potrivit estimărilor acestuia, care a vorbit sub condiția anonimatului, Rusia a tras anul trecut între 10 și 11 milioane de proiectile în Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Aceasta este situația în care se află. Dacă ai cheltuit 10 milioane de obuze anul trecut, iar acum ești în epicentrul ostilităților și poți produce doar 1-2 milioane de obuze pe an, nu cred că este o poziție foarte puternică.”, a spus el oficial unui grup restrâns de jurnaliști.

Alte investiții rusești în sectorul apărării ar putea, de asemenea, să permită Moscovei să producă aproximativ 200 de tancuri pe an, dublu față de estimările occidentale anterioare, a spus oficialul. Dar chiar și asta, potrivit lui, este departe de ceea ce are nevoie Rusia după pierderile grele din Ucraina.
„Când pierzi 2.000 de tancuri, îți va lua un deceniu să ajungi de unde ai plecat”, a spus el, adăugând că Rusia a pierdut și patru mii de vehicule blindate de luptă, peste o sută de avioane și 270.000 de soldați, morți și răniții.

Economia rusă, sub presiune

În mai, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că producţia de arme şi livrarea acestora în prima linie în Ucraina vor fi cruciale pentru succesul a ceea ce Moscova numeşte „operaţia sa militară specială”.

În iulie, Șoigu a vizitat Coreea de Nord. Casa Albă a spus că Rusia încearcă acum cu ajutorul Phenianului să-și reînnoiască stocul de arme.

Un oficial occidental a spus că discuțiile au avut probabil ca scop obținerea de sisteme de artilerie și obuze de artilerie care arătată disperarea Moscovei.

„Este forțată să meargă la acești parteneri dubioși pentru a-și sprijini invazia dezastruoasă din Ucrainei. Și va costa o avere pentru că Kim Jong Un va face o afacere bună”, a spus oficialul guvernamental.
Potrivit oficialului, economia rusă este ea însăși sub presiune, deoarece Moscova deturnează resursele pe frontul din Ucrainei, crescând cheltuielile de apărare și reducând „la orice altceva”.

„Acest lucru duce la riscul de tulburări sociale pe un fundal politic instabil”, a adăugat el.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală