În urma unei operațiuni ample de cooperare internațională, un grup infracțional format din 22 de membri, dintre care 14 cetățeni moldoveni, care se ocupau cu producerea clandestină a țigărilor în Cehia, a fost destructurat. Această activitate ilegală a provocat daune în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro bugetului Uniunii Europene, anunță PCCOCS.
Operațiunea a fost rezultatul eforturilor comune ale procurorilor din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, în colaborare cu autoritățile din Cehia. Ca urmare a acestei cooperări, au fost reținuți 14 cetățeni moldoveni, iar au fost confiscate aproape 17,7 milioane de țigări produse clandestin, precum și peste 11.000 de kilograme de tutun. Aceste țigări contrafăcute erau produse în regiunea Moravia din Cehia și apoi distribuite în diverse țări ale Uniunii Europene, precum Germania, România, Polonia, Franța și altele.
Operațiunea a implicat eforturile ofițerilor SIS, care au asigurat suport operativ pentru colectarea de informații, procurorii PCCOCS, experții Misiunii EUBAM (Misiunea Europeană de Asistență la Frontieră Moldova-Ucraina), Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române și ofițerii vamali din cadrul Secției de Investigații ai Direcției Generale a Vămilor din Republica Cehă.
În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și confiscate 30.000 de euro în numerar, fonduri în conturi bancare, o mașină în valoare de 100.000 de euro și un camion folosit în comiterea infracțiunii. De asemenea, au fost efectuate descinderi și în Republica Moldova la persoanele implicate în activitatea infracțională, unde au fost obținute probe suplimentare, inclusiv înscrisuri, piese pentru utilaje de producere a țigărilor, matrice pentru aplicarea inscripției pe țigări, telefoane mobile, precum și suma de 15.000 de euro în numerar, un autoturism de lux în valoare de 80.000 de euro și o armă.
Fabrica clandestină de producție a țigărilor se afla în regiunea orașului Česká Lípa din Cehia. La fața locului, au fost identificate și ridicate mai multe linii clandestine care asigurau întreg procesul de contrafacere, incluzând fărâmițarea, fermentarea tutunului, producerea, aplicarea filtrului și ambalarea țigărilor cu filtru.
Cei 14 cetățeni moldoveni implicați în această rețea au fost implicați în diverse roluri, de la organizatori și angajatori până la muncitori și șoferi. Ei au fost în mare parte recrutați dintre cei care anterior lucrau în fabricile de producere a tutunului din Republica Moldova. Investigațiile continuă pentru identificarea altor membri implicați în activitățatea ilicită, cu toți beneficiind de prezumția de nevinovăție conform legii.