Schimbări majore în viața moldovenilor! Actele de identitate nu vor mai fi la fel

19 Oct. 2023, 14:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2023, 14:21 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un efort de a promova digitalizarea și de a facilita accesul cetățenilor la servicii publice, Republica Moldova ia măsuri legislative semnificative. Un nou proiect de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Agenției de Guvernare Electronică, pentru a reglementa digitalizarea documentelor de identitate, precum buletinele de identitate, permisele de conducere, certificatelor de înmatriculare și alte elemente aferente generării și utilizării acestora.

Potrivit proiectului de lege, aceste documente vor fi disponibile în format digital și vor fi accesibile prin intermediul aplicației guvernamentale integrate a serviciilor electronice. Această inițiativă are ca scop consolidarea securității și eficienței proceselor administrative, oferind cetățenilor posibilitatea de a avea acces la documentele lor de identitate în format electronic.

Buletinul de identitate digital al cetățeanului Republicii Moldova va fi generat pe dispozitivele mobile sau tablete ale titularului și va conține date preluate automat din Registrul de Stat al Populației, împreună cu un identificator electronic unic sub forma unui cod QR.

Proiectul de lege reglementează, de asemenea, posibilitatea de a depune cereri online pentru înmatricularea vehiculelor și livrarea certificatelor și plăcuțelor de înmatriculare prin intermediul serviciului guvernamental de livrare. De asemenea, se propune introducerea unei obligații pentru notari de a depune cereri de înregistrare a actelor juridice autentificate sau a contractelor de vânzare-cumpărare prin intermediul serviciilor electronice, eliminând astfel necesitatea interacțiunii cu Agenția Servicii Publice.

Proiectul de lege vizează, de asemenea, includerea unui identificator electronic unic (cum ar fi un cod QR sau un cod de bare) pe documentele tipărite pentru a permite verificarea electronică a autenticității acestora.

Aceste schimbări legislative urmăresc să faciliteze interacțiunea cetățenilor cu serviciile publice și să sporească accesibilitatea acestora prin intermediul mediului digital. Proiectul de lege urmează a fi supus votului în Parlament în etapa a doua a dezbaterilor legislative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău