Sacii cu bani ai străinilor au „mâncat” milioane din capitalul BNM! Armașu: Sterilizarea leului costă scump

14 Nov. 2023, 13:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Nov. 2023, 13:24 // Actual //  Lupu Eduard

Susținerea financiară externă care a venit în bugetul Republicii Moldova pe parcursul anului 2023 a costat BNM milioane de lei, ceea ce a și dus la reducerea capitalului sub limita stabilită de lege de 4%, explicat într-o conferință de presă guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„Am ajuns în această situație deoarece Guvernul a ales să se concentreze prea mult pe finanțarea externă în bugetul anului curent. Acești bani ajungeau la Ministerul de Finanțe, iar apoi, prin intermediul rezervelor, la BNM. În schimb, noi emiteam lei, generând un exces de lichidități în piață. Sterilizarea acestui exces, în condițiile politicii monetare restrictive, a devenit costisitoare și a contribuit la pierderea nivelului de capital”, a punctat Armașu.

Guvernatorul a subliniat că nivelul minim de capital de 4% se calculează în funcție de nivelul de obligații al BNM, iar emisiunea excesivă de lei a crescut obligațiile, diminuând raportul dintre capital și obligații.

Lecția învățată, conform guvernatorului, este că finanțarea deficitului trebuie să fie echilibrată între sursele externe și interne, chiar dacă costurile financiare pot fi mai ridicate în cazul finanțării interne. Un echilibru corect asigură evitarea sterilizării costisitoare și menținerea nivelului minim de capital.

„Discutăm cu Guvernul despre necesitatea unei finanțări a deficitului mai echilibrate, pentru a evita dezechilibrele și a crește previzibilitatea fluxului de numerar. O finanțare mai echilibrată va contribui la evitarea reținerii plăților pentru economie, oferind astfel beneficii Ministerului Finanțelor”, a concluzionat Octavian Armașu.

„Este necesar ca Guvernul, în persoana Ministerului Finanțelor, să transfere BNM o contribuție de capital în mărime de 396,15 milioane de lei sub formă de valori mobiliare de stat la o rată a dobânzii de piață, în volumul necesar pentru majorarea capitalului statutar până la 4,00% din totalul obligațiunilor monetare ale BNM, precum și cu informații privind impactul onorării obligațiunii legale asupra datoriei de stat”, se arată în demersul BNM înaintat Guvernului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău