Creierul inteligenței artificiale se mută la Microsoft după ce a fost concediat de compania OpenAI

20 Nov. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Nov. 2023, 13:18 // Actual //  bani.md

Microsoft îi angajează pe fostul CEO al OpenAI, Sam Altman, și pe cofondatorul Greg Brockman, anunță The Verge. Altman, considerat creatorul ChatGPT, a fost concediat vineri de la OpenAI după ce consiliul de administrație a declarat că „nu mai are încredere în capacitatea sa de a continua să conducă OpenAI” și pentru că ar fi mințit.

După un weekend de negocieri pentru o eventuală revenire a lui Altman la OpenAI, Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, a anunțat că atât Sam Altman, cât și Greg Brockman se vor alătura noii echipe de cercetare avansată în domeniul inteligenței artificiale a Microsoft.

„Suntem extrem de entuziasmați să împărtășim vestea că Sam Altman și Greg Brockman, împreună cu colegii lor, se vor alătura Microsoft pentru a conduce o nouă echipă de cercetare avansată în domeniul IA”, a declarat Nadella. „Așteptăm cu nerăbdare să ne mișcăm rapid pentru a le oferi resursele necesare pentru succesul lor.”

Angajarea lui Altman la Microsoft vine la doar câteva ore după ce negocierile cu consiliul de administrație al OpenAI au eșuat pentru a-l readuce în funcția de CEO al OpenAI. În schimb, fostul CEO și cofondator al Twitch, Emmett Shear, a fost numit CEO interimar, potrivit unei surse care a vorbit cu The Verge.

Fostul director general al OpenAI, Sam Altman, ar fi prezentat recent investitorilor cipuri personalizate, care rivalizează cu Nvidia, de tip Tensor Processing Unit (TPU). Proiectul TPU a primit numele de cod „Tigris” și a atras atenția unor fonduri de investiții și chiar din partea Microsoft.

Microsoft a format acum o nouă echipă de cercetare avansată în domeniul inteligenței artificiale, care îi va include pe Altman și Brockman. Acest lucru vine la doar o săptămână după ce Microsoft a anunțat că și-a construit propriul cip de inteligență artificială personalizat care poate fi folosit pentru a antrena modele lingvistice mari și pentru a evita, potențial, o dependență costisitoare de Nvidia.

Microsoft a investit câteva miliarde de dolari în OpenAI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO