Moldova este atractivă pentru investitorii străini, în ciuda războiului de la hotar. Autoritățile promit facilități

14 Dec. 2023, 14:47
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
14 Dec. 2023, 14:47 // Slider //  MD Bani

În Republica Moldova continuă să vină unii investitori străini, chiar dacă suntem la hotar cu o țară aflată în război, însă multe proiecte au fost puse pe pauză. Declarația a fost făcută de Ion Iordachi, directorul general adjunct al Agenției de Investiții, în cadrul unei emisiuni de pe rlive.md. Potrivit lui Iordachi, războiul din Ucraina a afectat majoritatea industriilor, dar autoritățile încearcă să soluționeze problemele apărute în urma invaziei din țara vecină, scrie realitatea.md.

„Înțelegem foarte bine situația în care ne aflăm, plus că au fost întrerupte lanțurile logistice, ceea ce ne afectează foarte mult. Noi însă suntem sinceri cu investitorii și spunem că, da, este un război la hotar, dar investind în Republica Moldova, ajutați ambele țări să iasă din impas. Sunt sectoare ca cel farmaceutic, IT, Business Process Outsourcing (BPO), adică sunt niște domenii în care poți convinge investitorul mai ușor să vină să încerce Republica Moldova. Al doilea element pe care noi mizăm este oferta privind sistemul fiscal, care este avantajos. Vorbim despre modificările recente care presupun că la reinvestiții avem zero procente”, a menționat Iordachi.

Directorul general adjunct al Agenției de Investiții afirmă că, în prezent, cel mai mult se investește în IT, BPO, automotive, retail și sectorul bancar. De asemenea, s-au extins și investițiile în industria tutunului.

„Compania Philip Morris International a inițiat o colaborare cu fabrica  „Tutun-CTC”, respectiv, această industrie este cu o plus valoare foarte importantă. Trebuie un pic să reanimăm acest domeniu și să trecem la alt nivel, deci se merită investițiile”, spune Ion Iordachi.

Philip Morris Moldova și „Tutun CTC” au semnat la finele lunii august un contract prin care inițiază producerea în cadrul fabricii de la Chișinău a unor branduri din portofoliul Philip Morris International. Procesul de producție va începe până la sfârșitul anului 2023, iar investițiile inițiale sunt estimate la aproximativ 3 milioane de dolari. Multinaționala a anunțat că specialiștii Philip Morris International au efectuat o analiză tehnică detaliată a întreprinderii „Tutun-CTC” , care reprezintă o fabrică modernă, dotată cu echipamente de înaltă performanță și personal calificat, în conformitate cu standardele internaționale.

Un alt investitor care urmează să intre pe piață este compania Erich Jaeger, lider global în producția de conectori.

”Sunt investiții hard, războiul un pic limita aceste investiții. A fost dificil să vorbești cu investitorii să realoce aici uzine, acum avem un exemplu și pentru alți investitori. Vor deschide peste 200 de locuri de muncă, deja au început instruirea și sperăm ca producerea să fie lansată din 1 ianuarie 2024”, a menționat Iordachi.

Potrivit unui sondaj realizat recent de Camera de Comerț Americană, la care au participat 100 de companii, 49 la sută dintre respondenți au spus că în Republica Moldova există imprevizibilitate, inclusiv în sistemul legislativ, fapt ce dăunează activității acestora. Pe de altă parte, Ion Iordachi declară că această problemă urmează a fi soluționată.

„Sistemul legislativ va fi definitivat, mai ales că noul cod vamal va fi aliniat standardelor europene. Documentul vine sa explice foarte multe lucruri, vorbim aici de fiscalitate, devamări, asigurări și altele. Pe de altă parte, fiscalitatea începe un pic să fie clară pentru business, mai ales că s-a dorit foarte mult acest zero procente la reinvestire și cred că vom avea rezultate foarte bune”, declară directorul general adjunct al Agenției de Investiții.

Ion Iordachi a precizat că, pe viitor, investitorii vor avea parte și de alte facilități. Printre acestea se numără crearea unui departament special în cadrul Agenției de Investiții, care va fi destinat investitorilor. Potrivit datelor statistice, în anul 2022, volumul investițiilor în Republica Moldova a fost de 586 de milioane de dolari, în creștere cu 50 la sută față de anul 2021.

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău