VIDEO 10 tineri din raionul Călărași, dintre care 5 cu nevoi speciale, dezvoltă afaceri cu bani europeni

28 Dec. 2023, 15:31
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
28 Dec. 2023, 15:31 // Slider //  MD Bani

10 tineri din raionul Călărași, dintre care 5 cu nevoi speciale, au beneficiat de granturi pentru dezvoltarea unei afaceri, datorită proiectului „Tineri mai aproape de piața muncii”. Valoarea totală a granturilor oferite a fost de 12.000 de euro.

Unul dintre beneficiari este Tudor Bînzaru din Nișcani, raionul Călărași. Bărbatul a reușit să cumpere un tocător de crengi care îl ajută nu doar în propria gospodărie, dar îi permite să facă și un ban.

„La noi iernele sunt grele, multe crengi. Lumea are livezi, are vii, are copaci, cum s-ar spune, și ne-am gândit că ar fi o ușurință pentru lume, că nu are cine să taie. Cu el ușurezi munca omului. Ne gândim și pentru oameni, și pentru noi ca să fie mai ușor, ca să fie un venit. Pe viitor planific să mă dezvolt. Să mai cumpăr o semănătoare. Să mai cumpăr altă tehnică agricolă ca să pot să prestez servicii”, spune bărbatul.

O altă beneficiară este Olga Șîșcanu din orașul Călărași, care și-a dorit o afacere în domeniul serviciilor de animație. Visul a devenit realitate în primăvara acestui an, după ce a obținut grantul care i-a permis să obțină costumele dorite.

„Am procurat patru costume, dintre care un cosum are două capuri, adică pot să zic că sunt cinci costume. Datorită acestor costume pot să merg la diverse evenimente – zile de naștere, grădinițe, școli, când se fac diverse eveniment în oraș. Planurile de viitor sunt mari. Vreau să mai particip la câteva proiecte pentru a dezvolta această afacere, deoarece în oraș noi nu avem așa servicii. Eu sunt prima care am adus costumele”, spune femeia.

De granturi au beneficiat și tinerii care începuseră o afacere. Dumitru Railean, din satul Păulești, și-a deschis acum 5 ani un service auto în orașul Călărași. Din suma obținută, bărbatul a reușit să cumpere utilajele necesare îmbunătățirii serviciilor oferite.

„Am utilizat toată suma. Deja resursele mele financiare au fost pentru instalarea utilajelor. Am procurat un elevator. Am procurat o sobă pentru a mă încălzi iarna și un chit pneumatic. Mă ajută foarte mult, pentru că principalul instrument pentru reparația unui automobil este elevatorul. Dacă nu este elevator, practic, ești fără mâini”, spune Dumitru.

Potrivit coordonatoarei de proiect, Rodica Stratan, în total au fost depuse 45 de cereri de participare în concurs, fiind selectați 10 beneficiari: „Toți acești tineri au participat la diferite traning-uri. La diferite instruiri, diferite work-shop-uri, unde au studiat despre domeniile de afaceri. Cum să scrie un plan de afaceri. Orientarea – cu ce s-ar putea ocupa, ce este mai întrebat pe piața muncii. Cum se pot implica, dacă unii dintre ei sunt cu dizabilitate. Din toți acești tineri, deci, acești 10 sunt câștigători care au fost mai activi, să zicem, mai cu inițiative”.

„Această sumă nu a fost alocată sub formă de bani. Fiecare beneficiar a prezentat organizației noastre bonurile de plată către furnizorii, de unde fiecare și-a luat echipamentul, în depedență de afacerea pe care și-au dezvoltat-o. Cu fiecare beneficiar, câștigător de grant, organizația a încheiat un contract de finanțare cu destinație specială, pe o perioadă de 10 luni. Dacă fiecare beneficiar a îndeplinit toate cerințele și au folosit echipamentul în scopul, cum au precizat în cadrul planului de afaceri, deci acestfe echipamente vor trece în posesia fiecărui beneficiar”, mai spune Rodica Stratan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Proiectul „Tineri mai aproape de piața muncii” a fost implementat de Asociația Obștească de sprijin a copiilor și tinerilor cu nevoi speciale, „Dorința” din orașul Călărași, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat prin intermediul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Asociația Businessului European și Centrul Contact.

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală