Povestea moldoveanului care vrea să-i cucerească pe ieșeni cu bucate georgiene. Și-a deschis un restaurant

23 Ian. 2024, 15:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
23 Ian. 2024, 15:38 // Bani și Afaceri //  bani.md

O nouă oază culinară s-a deschis la Iași, oferind clienților săi o experiență autentică în universul gastronomic caucazian. La finalul lunii decembrie, în cartierul Copou, a luat viață “Caucaz,” un restaurant fondat de Sergiu Bargan, un antreprenor originar din Republica Moldova stabilit la Iași de mai mulți ani.

În vârstă de 33 de ani, Sergiu Bargan a împărtășit că pasiunea sa pentru cultura și bucătăria din Caucazul de Sud l-a inspirat să aducă această tradiție culinară în inima Iașului. Tânărul antreprenor s-a îndrăgostit de stilul de viață și de vechile tradiții ale popoarelor din această regiune, motivându-l să creeze un loc autentic pentru iubitorii de gastronomie, scrie Ziarul de Iași.

Meniul bogat al restaurantului Caucaz include preparate georgiene, azere și cu specific armenesc, cu denumiri care pot părea complicate la prima vedere. Cu toate acestea, clienții sunt încurajați să exploreze și să descopere aromele unice și gusturile exotice ale bucătăriei caucaziene.

Sergiu Bargan a subliniat importanța găsirii unui bucătar cu experiență în preparatele caucaziene pentru a pune bazele unui meniu autentic și apetisant. Brand-chef-ul restaurantului, provenind dintr-o familie mixtă, cu origini ucrainene și georgiene, aduce în preparatele sale autenticitate și tradiție.

Unul dintre provocările pe care antreprenorul le-a depășit cu succes este pronunțarea denumirilor specifice din meniu, aspect important pentru a oferi o experiență autentică clienților. În plus, șeful de sală, Adrian Panainte, a subliniat că mâncarea din Caucaz este servită într-un mod tradițional, unde oamenii împart preparatele și se bucură de o atmosferă festivă.

Bucătăria georgiană, în special, se remarcă prin utilizarea abundentă a condimentelor precum coriandrul și mixuri autentice de arome strânse de-a lungul secolelor. Totodată, modul de servire europeanizat aduce un plus de sofisticare preparatelor tradiționale, fără a compromite autenticitatea.

În ceea ce privește vinurile georgiene, Sergiu Bargan și Adrian Panainte au evidențiat particularitățile metodei de vinificare a acestora, care se distinge prin folosirea unor vase de ceramică numite kvevri sau churi. Această tehnică tradițională, recunoscută de UNESCO, contribuie la obținerea unor vinuri cu note fructate distincte.

Deschiderea restaurantului Caucaz a stârnit un interes considerabil în rândul ieșenilor, atrăgând atenția atât a celor obișnuiți să frecventeze restaurante, cât și a profesioniștilor din industria HoReCa din Iași.

Sergiu Bargan, absolvent al Liceului Garabet Ibrăileanu, cu studii ulterioare în Drept și Economie, împărtășește cu clienții săi nu doar deliciile culinare caucaziene, ci și povești despre cultura și tradițiile popoarelor din această regiune cu o istorie bogată.

Astfel, restaurantul Caucaz devine nu doar un loc de întâlnire pentru iubitorii de gastronomie, ci și o punte culturală între Iași și tradițiile autentice ale Caucazului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Oct. 2025, 16:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Oct. 2025, 16:16 // Actual //  Ursu Victor

Vineri dimineața, în orașele Dubăsari și Grigoriopol a fost oprită furnizarea apei calde, iar în jurul orei 13:00, aceeași măsură a fost aplicată și în Tiraspol, Bender, Râbnița și Sucleia. Totodată, la stațiile PECO din regiunea transnistreană a fost sistată comercializarea gazului lichefiat, care va fi livrat exclusiv serviciilor de urgență și militare, transmite corespondentul IPN din stânga Nistrului.

Ca măsură de compensare, Centrala hidroelectrică de la Dubăsari a crescut producția de energie de la 24 la 36 de megawați. Acest lucru a fost posibil datorită unei deversări suplimentare de apă de la Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsk. La stație funcționează trei generatoare hidroelectrice, iar în următoarele zile nivelul Nistrului sub baraj va crește cu un metru.

Pe 2 octombrie, Tiraspolul a instituit un regim drastic de economisire a gazului, care va dura aproximativ până pe 12-13 octombrie. Potrivit lui Serghei Obolonik, așa-zisul ministru al economiei din regiune, consumatorii casnici, școlile și spitalele nu vor simți schimbări.

„După încheierea acestei perioade, toți consumatorii din Transnistria și necesitățile regiunii vor fi asigurate cu gaz în regim normal. Mă refer atât la consumatorii industriali, cât și la livrările comerciale, precum și la funcționarea sectorului termoenergetic în condițiile stabilite pentru începerea sezonului de încălzire”, susține Obolonik.

Declarațiile actuale diferă considerabil de retorica sa din mijlocul lunii septembrie. Atunci, Obolonik dădea asigurări că „există un grad ridicat de încredere” în stabilitatea livrărilor de gaze, ceea ce excludea repetarea crizei din ianuarie 2025. Mai mult, el susținea că mecanismul de livrare este „bine pus la punct” și că industria va funcționa în regim normal.

„Privim, cu optimismul caracteristic locuitorilor din Transnistria, faptul că livrările de gaze vor continua în același regim ca și acum. Pentru aceasta, va fi necesar un efort considerabil, inclusiv în cooperare cu Federația Rusă, precum și cu furnizorii de gaze – atât cei ungari, cât și cei moldoveni”, declara Obolonik încă pe 12 septembrie.

Contrastul este evident și în modul de informare a populației. În luna iunie, autoritățile au impus restricțiile fără avertisment: în noaptea de 6 iunie a fost sistată vânzarea de metan, iar ulterior a fost oprită și furnizarea apei calde. Oamenii s-au format în cozi, iar autoritățile nu au oferit explicații oficiale până când panica nu a cuprins întreaga regiune. De această dată, însă, autoritățile au anunțat din timp, pentru a „evita zvonurile și tentativele de a speria populația”, după cum a explicat Obolonik.

Situația este agravată și de condițiile meteo: centrul hidrometeorologic regional a emis o avertizare de furtună, cu rafale de vânt de până la 15 metri pe secundă. În ultima săptămână, în regiunea transnistreană s-a înregistrat o răcire accentuată: dacă la sfârșitul lunii septembrie temperaturile diurne atingeau +19 grade, în zilele de 1-2 octombrie acestea au coborât până la +9..+10 grade. Noaptea, temperaturile se mențin între +5 și +9 grade, iar pe alocuri scad până la +2 grade.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII