Piaţa imobiliară din Singapore, una dintre cele mai scumpe din lume, se topeşte. Magnaţii îşi vând palatele

19 Feb. 2024, 16:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Feb. 2024, 16:15 // Actual //  Lupu Eduard

Piaţa imobiliară din Singapore, văzută ca una dintre cele mai scumpe la nivel global, se confruntă cu o schimbare drastică, pe fondul încetinirii economice a Chinei. Cele mai scumpe proprietăţi din oraş sunt scoase forţat la vânzare de magnaţii chinezi, la uşa cărora au început să bată băncile pentru ratele neplătite, scrie The Wall Street Journal.

Preţul mediu de vânzare al locuinţelor de lux – cele care depăşesc pragul de 38 de milioane de dolari – a scăzut cu mai mult de un sfert de la jumătatea lui 2022. Scăderea va accelera şi mai mult în acest an, pentru că proprietarii au nevoie de bani cât mai rapid şi sunt dispuşi să facă concesii în privinţa preţului.

Scăderea preţurilor evidenţiază problemele cu care se confruntă economia chineză, care care suferă din cauza deflaţiei, a încetinirii exporturilor şi a prăbuşirii încrederii consumatorilor. Încetinirea continuă a pieţei imobiliare din China se dovedeşte a fi deosebit de dureroasă, deoarece magnaţii imobiliari din această ţară, care cheltuiesc foarte mult, au fost la originea unora dintre cele mai mari tranzacţii cu proprietăţi de lux din Hong Kong din ultimii ani.

Piaţa imobiliară din Hong Kong a fost, de asemenea, afectată de creşterea ratelor dobânzilor în SUA. Dolarul din Hong Kong este legat de dolarul american, iar banca centrală de facto a oraşului se aliniază cu creşterile de dobândă ale Rezervei Federale. Însă piaţa americană a rezistat mult mai bine: Vânzările de locuinţe de lux în state precum California şi Florida au semnificativ vertiginos, iar preţurile locuinţelor de lux în primele 5% din piaţa americană au crescut vertiginos în ultimul deceniu.

Una dintre bijuteriile imobiliare scoase la vânzare este un complex format din trei vile, tranzacţie pusă în mişcare de gigantul imobiliar Evergrande, care s-a prăbuşit. Complexul cunoscut şi sub numele de Casa 10B a fost vândută pentru aproximativ 115 milioane de dolari în 2019, însă acum este evaluată de bănci la doar 55 de milioane de dolari.

Unii proprietari de locuinţe din China au fost forţaţi sau presaţi să vândă – de multe ori la preţuri cu aproximativ 20% mai mici decât cele de pe piaţă – pentru că au nevoie de bani pentru a-şi plăti datoriile.

Datele analizate de plaforma imobiliară online Spacious.hk evidenţiază o perioadă mai dificilă pentru casele de lux. Numărul de cereri de vânzare pe platformă pentru casele de peste 10 milioane de dolari au scăzut cu 45% în ultimul an. Solicitările pentru locuinţe de lux cu preţuri sub 1,3 milioane şi 3,2 milioane de dolari au scăzut cu 25%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mai 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Prunele moldovenești au înregistrat performanțe remarcabile în 2023, atingând mai multe recorduri istorice. Potrivit expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, exporturile de prune au crescut semnificativ, reprezentând 47% din producția totală, comparativ cu doar 3% în anii 2000. Aceasta echivalează cu aproximativ 70 de mii de tone exportate.

În 2023, producția medie de prune a atins aproape 8 tone la hectar, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Exporturile de prune au totalizat 40,8 milioane de dolari, dublu față de recordul anterior din 2021. Prunele moldovenești s-au vândut preponderent pe piața europeană, la cel mai mare preț din toate timpurile, subliniază Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Prețul mediu de export al prunelor moldovenești a fost de 0,58 dolari per kilogram în 2023, cel mai ridicat preț înregistrat vreodată. Germania a fost principala destinație pentru prunele moldovenești, urmată de România, Polonia și Rusia. Veniturile obținute din exporturi au crescut substanțial, reflectând o tendință pozitivă în liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău