Conflictul din Ucraina nu pare să se apropie de final: Macron nu exclude trimiterea de trupe occidentale

27 Feb. 2024, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Feb. 2024, 12:00 // Actual //  bani.md

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că trimiterea de trupe occidentale pentru a lupta în Ucraina „nu poate fi exclusă” şi că Parisul va renunţa la opoziţia sa de lungă durată faţă de achiziţionarea de provizii de artilerie de urgenţă pentru Ucraina din afara UE, scrie FT.

Argumentând că înfrângerea Rusiei a fost necesară pentru a asigura „securitatea colectivă a Europei”, Macron a declarat că o reuniune a 25 de lideri europeni care a avut loc luni la Paris a subliniat o nouă profunzime a hotărârii occidentale de a ajuta Ucraina, după mai mult de doi ani de război la scară largă în această ţară.

„Vom face tot ce este necesar pentru ca Rusia să nu poată câştiga războiul”, a declarat el reporterilor.

Întrebat dacă trimiterea de trupe occidentale în Ucraina este o opţiune, Macron a spus că subiectul a fost discutat în cadrul conferinţei.

„Nu există un consens astăzi pentru a trimite în mod oficial trupe pe teren. Dar în ceea ce priveşte opţiunile, nimic nu poate fi exclus”, a adăugat el, fără a oferi detalii despre ţările care iau în considerare un astfel de pas.

Macron a declarat că liderii au convenit să înfiinţeze o „coaliţie” de ţări care să discute despre furnizarea de rachete şi bombe cu rază lungă de acţiune pentru Ucraina.

Franţa şi Marea Britanie au donat anul trecut zeci de rachete de croazieră Storm Shadow şi Scalp, iar coaliţii similare au fost deja înfiinţate pentru artilerie, apărare aeriană şi război maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Dec. 2024, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Dec. 2024, 13:05 // Actual //  Ursu Victor

Companiile SRL „HATI SHIPMANAGEMENT”, SRL „MRK SHIPMANAGEMENT” și SRL „ADEL SHIPMANAGEMENT”, implicate în transportul petrolului rusesc, au fost respinse de Consiliul pentru Promovarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, după ce nu au prezentat documentele și informațiile solicitate, inclusiv date referitoare la conturile bancare ale fondatorilor. În urma acestui refuz, autoritățile au decis retragerea actelor permisive pentru activitățile acestor companii în domenii sensibile precum energie, transporturi, apă și canalizare, aerospațial, apărare și electoral.

Consiliul a propus refuzul aprobării prealabile pentru investițiile de importanță strategică, iar în lipsa completărilor cerute, s-a luat decizia de retragere a licențelor și de înstrăinare a acțiunilor deținute în aceste companii într-un termen de 60 de zile de la notificare. Aceasta include și aplicarea clauzei de schimbare a controlului asupra acestora.

De asemenea, SRL „BPC SHIPMANAGEMENT” și SRL „SAL SHIPMANAGEMENT” nu au reușit să furnizeze documentele solicitate în mod repetat de Consiliu, iar în urma acestui fapt s-a decis același refuz de aprobare a investițiilor și retragerea actelor permisive pentru activitățile în domeniile menționate mai sus.

Peste 20 de petroliere gestionate de companii moldovenești au transportat milioane de tone de țiței rusesc. Aceste companii sunt controlate de persoane interpuse, unele dintre ele au lucrat la compniile lui Dorin Damir, finul oligarhului Vladimir Plahotniuc, potrivit investigației RISE Moldova .

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală