Rezistența Rusiei la sancțiuni arată că este „costisitor și inaccesibil” să izolezi o economie mare și integrată global

01 Mart. 2024, 16:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mart. 2024, 16:01 // Actual //  bani.md

Rezistența economică a Rusiei împotriva sancțiunilor a frustrat Occidentul pe măsură ce războiul din Ucraina se întinde în cel de-al treilea an – dar lecțiile învățate din această experiență vor fi valoroase, potrivit Business Insider.

„Lecția principală este că încercarea de a izola complet o economie mare, complexă și integrată global este costisitoare și inaccesibilă”, a scris Elina Ribakova în Financial Times.

În ciuda sancțiunilor ample din partea Occidentului în urma invaziei Ucrainei, Rusia a înregistrat în 2023 o creștere a PIB-ului de 3,6%, după ce s-a contractat cu 1,2% în 2022. Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia să continue să crească în 2024, iar procentul estimat este de 2,6%.

Economia Rusiei a reușit să rămână activă pentru că președintele rus Vladimir Putin s-a pregătit pentru sancțiuni începând din 2014. Moscova și Beijing au lansat, de asemenea, sisteme alternative de plăți pentru a ocoli sistemul SWIFT folosit pe scară largă.

Deși statisticile oficiale din Rusia ar trebui „abordate cu prudență”, a spus Ribakova, economia țării pare să se fi stabilizat datorită cheltuielilor de război. Occidentul nu a oprit complet achizițiile de produse energetice rusești.

„A fost necesar aproape un an ca guvernele de coaliție să reducă achizițiile de petrol și de gaze din Rusia – iar multe dintre corporațiile lor sunt încă implicate activ în comerțul cu Rusia”, a spus Ribakova, care este cercetător asociat non-rezident la Institutul Peterson pentru Economie Internațională. Ea este, de asemenea, director al Programului de Afaceri Internaționale și vicepreședinte pentru politica externă la Școala de Economie din Kiev.

Eșecurile în Rusia sunt lecții pentru viitor, a spus Ribakova. Acest lucru este valabil mai ales pentru că SUA ar putea, într-o zi, impune restricții comerciale împotriva Chinei din cauza unui potențial conflict în Taiwan – un teritoriu autonom pe care Beijing îl revendică ca fiind al său. Întocmai ca Rusia, China s-a integrat în piețele globale și este puțin probabil să fie luată prin surprindere, potrivit Business Insider.

„În cazul Chinei, SUA ar trebui să caute vulnerabilități, păstrându-și totuși o abordare realistă în ceea ce privește limitările sancțiunilor”, a scris Ribakova în FT.

Ea a adăugat că trebuie să existe penalități mai mari pentru cei care evită sancțiunile.

„Experiența cu Rusia este o oportunitate inestimabilă de a îmbunătăți sancțiunile ca instrument de politică externă”, a scris Ribakova.

Sancțiunile secundare funcționează – iar drept dovadă stau băncile chineze care își intensifică verificările de conformitate cu afacerile rusești din cauza temerii de a fi implicate în sancțiunile din ce în ce mai restrictive ale Occidentului împotriva Rusiei.

Acestea includ sancțiuni secundare autorizate de SUA în decembrie, care vizează instituțiile financiare care ajută Rusia să ocolească restricțiile.

Kremlin a recunoscut problemele cu tranzacțiile bancare chinezești, cu purtătorul de cuvânt Dmitry Peskov declarând în această lună că autoritățile „lucrează” cu Beijing pentru a le aborda.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ