India a depășit China și a devenit țara cu cea mai rapidă creștere dintre marile economii ale lumii

02 Mart. 2024, 08:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Mart. 2024, 08:51 // Actual //  bani.md

Potrivit rezultatelor din ultimul trimestru, rata de creștere a Indiei a fost cea mai mare dintre economiile majore.

Potrivit unui raport publicat miercuri, 28 februarie, de compania de consultanță imobiliară Knight Frank, numărul indienilor superbogați cu o avere netă de cel puțin 30 de milioane de dolari va crește cu 50% până în 2028, cea mai mare creștere din lume, scrie CNN.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia Indiei să crească cu 6,5% în 2024, dar guvernul Modi are o estimare mult mai mare de 7,6% pentru anul fiscal care s-a încheiat în martie.

Creșterea susținută va ridica rapid India în rândurile celor mai mari economii ale lumii. Analiștii Jefferies se așteaptă ca țara să devină a treia cea mai mare economie din lume până în 2027, față de a cincea în prezent.

India este, de asemenea, văzută pe scară largă ca o alternativă la China pentru țările și companiile care doresc să-și diversifice lanțurile de aprovizionare, în special pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Beijing.

Guvernul Modi a aprobat recent o investiție de peste 15 miliarde de dolari pentru a construi trei fabrici de semiconductori de către firme, inclusiv Tata Group, un pas major către obiectivul său de a transforma India într-un centru de producție de electronice.

Fabricile sunt de așteptat să creeze 20.000 de locuri de muncă de înaltă tehnologie și aproximativ 60.000 de locuri de muncă indirecte, a spus guvernul într-un comunicat. Executivul indian a spus că investiția a fost un „salt uriaș” pentru ambițiile Indiei în materie de semiconductori.

Secretul Indiei pare a fi jocul dublu gândit de premierul Narendra Modi, care întreţine relaţii comerciale bune atât cu Occidentul, cât şi cu Rusia.

Recent, Tata Group şi Airbus au semnat un acord pentru a produce elicoptere civile, iar compania rusească Rosneft a investit zeci de miliarde de dolari în sectorul de petrol şi gaze din India.

„Parteneriatul industrial semnat între Tata şi Airbus Helicopters pentru producerea modelului H125 are o componentă semnificativă internă,” a explicat Vinay Mohan Kwatra, ministrul de Externe al Indiei.

India profită și de problemele economice ale Chinei, care încă nu și-a revenit după pandemia de COVID-19. În plus, producția industrială chinezească a dezamăgit, importurile și exporturile au încetinit, iar bula imobiliară a explodat.

Acum, India este țara care oferă Occidentului mână de lucru ieftină, iar companiile mari lasă China și se mută pe subcontinent.

„O mulţime de companii din Uniunea Europeană vor să-şi mute producţia din China. (…) Producţia se mută în ţările din sud-estul Asiei sau în UE, vedem de exemplu Foxxcon, care producea telefoane iPhone în China, acum s-a mutat unde? În India,” a declarat David Nan-Yang Lee, reprezentantul comercial al Taiwanului în Slovacia

Potrivit The Economist, pentru a ajunge din urmă China, India ar trebui să înregistreze o creștere de 10%, timp de aproape 20 de ani.

Infrastructura, logistica și tehnologia sunt încă deficitare în India, iar forța de muncă, deși este mai ieftină, este mai puțin productivă decât cea din China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 16:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 16:03 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moldovenii din diaspora care revin acasă cu bani cash sau pleacă din Republica Moldova cu valută asupra lor trebuie să fie atenți la noile reguli stricte impuse de autorități. Începând cu 12 iulie 2025, au intrat în vigoare modificările la Legea privind reglementarea valutară, care stabilesc obligații clare cu privire la declararea banilor la frontieră.

Orice persoană care transportă 10.000 de euro sau mai mult (sau echivalentul în altă valută) este obligată să declare suma în scris, completând Declarația valorilor valutare. Pentru sumele mai mici de 10.000 euro, declararea este opțională și se face în baza Declarației vamale a călătorului.

Călătorul trebuie să informeze funcționarul vamal despre intenția de a declara banii, iar acesta va pune la dispoziție formularul corespunzător. Regula se aplică atât la intrarea în țară, cât și la ieșirea din Republica Moldova.

O altă prevedere importantă vizează alegerea culoarului vamal. Culoarul verde poate fi utilizat doar în cazul în care călătorul nu are asupra sa bunuri sau valută care necesită declarare. Culoarul roșu trebuie selectat în mod obligatoriu dacă persoana transportă valută sau alte bunuri care, conform legii, trebuie declarate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA