Chișinăul mai aruncă un cablu peste Prut dintr-un credit de 31 milioane de euro de la BERD

06 Mart. 2024, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Mart. 2024, 10:53 // Actual //  bani.md

Cabinetul de miniștri al Republicii Moldova a dat undă verde semnării Acordului de Împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”.

Acest proiect va marca un pas semnificativ în dezvoltarea infrastructurii energetice între cele două țări vecine, având în vedere construcția unei noi linii electrice aeriene de 400 kV între municipiul Bălți din Republica Moldova și municipiul Suceava din România. De asemenea, în cadrul proiectului, se va construi o stație electrică la Bălți cu o capacitate de 400 kV.

O parte a finanțării va fi destinată reabilitării unor segmente ale rețelelor electrice de transport din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutare și protecție, precum și a transformatorilor din stațiile electrice.

Pe lângă aspectele de infrastructură, acordul include și un Plan de Acțiuni destinat reformării sectorului energetic, care vizează atât actualizarea cadrului juridic, cât și operaționalizarea pieței energiei electrice, inclusiv înființarea Operatorului Pieței Energiei Electrice.

Proiectul este evaluat la 77 de milioane de euro, din care 40% va fi acoperit prin împrumutul de 30,8 milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar restul de 60% va fi acoperit de Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Implementarea acestui proiect va contribui la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene, îmbunătățind eficiența și stabilitatea sectorului energetic și deschizând noi oportunități pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă.

în prezent, Chiținăul construiește o linie electrică de înaltă de la Vulcănești la Chișinău care ar urma să fie gata în 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO