Ana Nedea, reprezentanta companiei Simtel: „Piața de energie regenerabilă din Moldova are un potențial foarte mare”

14 Mai 2024, 13:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
14 Mai 2024, 13:26 // Actual //  Soroceanu Olga

Simtel Group, o companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider de piață în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice, a deschis în 2022 o filială în Republica Moldova, numită Sistem Solar, care se concentrează pe dezvoltarea și implementarea proiectelor de energie solară. Într-un interviu pentru „Independent news”, directorul de strategie și dezvoltare de business la Simtel, Ana Nedea, a vorbit despre avantajele și provocările pieței din Republica Moldova, necesitatea asigurării independenței energetice a țării, dar și despre proiectele de construcție a centralelor fotovoltaice.

„Ne-am dorit să contribuim la dezvoltarea și tranziția Republicii Moldova la zona de energie regenerabilă. Am găsit în Republica Moldova o piață în plin proces de transformare și o dorință de schimbare destul de mare, o dinamică pe care noi ne-am ne-am dorit să o sprijinim altfel. Până în acest moment am implementat 2,3 MW de proiecte pentru un cunoscut retailer din Republica Moldova. Și asta ne onorează, pentru că e un prim pas în internaționalizarea activității în ceea ce privește zona de construcție de centrale fotovoltaice. Am finalizat 9 proiecte, dintre care 7 sunt conectate la rețea, deci am interacționat inclusiv cu autoritățile în vederea obținerii avizelor și autorizațiilor necesare”, a declarat Ana Nedea.

În momentul de față, Republica Moldova este dependentă energetic de țările de lângă, ceea ce accentuează nevoia de a se orienta cât mai mult pe zona de regenerabile și a asigura o pondere cât mai mare a energiilor regenerabile în mixul de energie din Republica Moldova.

„În primul rând putem contribui,  noi, cei de la Simtel, pentru că suntem o companie românească, putem contribui prin munca și experiența noastră, pentru că una dintre provocările cu care ne-am confruntat acolo este, probabil, conștientizarea încă insuficientă a necesității investițiilor în zona de regenerabile. Iar asta vine la pachet cu lipsa de experiență și expertiză. Ori din punctul ăsta de vedere, noi am venit cu inima deschisă și cu tot know-how-ul și expertiza noastră pentru a aduce calitate și proiecte bine executate, care să aibă o durată de viață de cel puțin 20 de ani”, susține directorul de strategie și dezvoltare de business la Simtel.

Una dintre provocările pieței din R. Moldova este infrastructura energetică, întrucât rețeaua începe să aibă probleme de limitare și are nevoie de o investiție în partea de modernizare, susține Ana Nedea.

„Deci, aici iarăși e un punct strategic important pe care care trebuie luat în considerare în perioada următoare, în vederea creșterii investițiilor și a tranziției către energia verde a Republicii Moldova. Evident că există concurență, ceea ce ne bucură, pentru că nu poți deveni competitiv dacă nu ai concurență, nu ai competiție. Deși o piață relativ mică. Noi avem ambele tipuri de provocări, Atât jucători din interior, care acum s-au focusat, până acum, pe proiecte mici, rezidențiale, dar căpătând un pic de experiență, încep să vizeze și zona de proiecte mari comerciale și de utility, dar și jucători din afara Moldovei. Și aici mă refer la jucători din Ucraina, de exemplu, care își direcționează practic o parte din activitate către Republica Moldova, dar și din România, pentru că mai sunt și companii din România care vizează piața din Republica Moldova. Dar iarăși e un lucru bun”, a precizat reprezentanta companiei.

Întrebată despre cât de mult ar ajuta posibila aderare a Republicii Moldova la UE la dezvoltarea pieței de energie regenerabilă, Ana Nedea a declarat că România trebuie să aibă un rol de susținător activ în ceea ce privește aderarea Moldovei, iar asta vine și cu potențial de dezvoltare pentru investitorii din România.

„Evident, flexibilitatea, din ce în ce mai multe programe de finanțare pe care le-am menționat ulterior, care există sunt în România. Inclusiv instituțiile bancare sunt orientate pe oferirea de finanțări. Mai sunt lucruri de calibrat și de de organizat, dar trendul este pozitiv. Costurile operaționale reduse iarăși reprezintă un atu în momentul de față pentru piața din din Republica Moldova. Ca și recomandări pe care am putea noi să le le facem, ar fi iarăși zona de infrastructură, investiții în zona de infrastructură, îmbunătățiri din punct de vedere legislativ sau legislație specifică detaliată, așa cum spuneam mai devreme, acțiuni în vederea întăririi rețelei, întrucât vor apărea sau deja au apărut probleme în ceea ce privește limitarea rețelei. Conștientizarea necesității investiției în zona de regenerabile iarăși e un pas care trebuie făcut în perioada următoare, însă dinamica e una pozitivă, așadar obiectivele noastre pentru perioada următoare sunt ambițioase pentru Republica Moldova”, a mai spus Ana Nedea.

Din august 2023, acțiunile Simtel au fost incluse în indexul MSCI Frontier Markets Small Cap și MSCI Romania Small index Cap. Grupul Simtel oferă companiilor un ecosistem complet și integrat, începând cu consultanță, autorizare, construcție, mentenanță, operare, măsurare, control și furnizare de energie.

Realitatea Live

08 Iul. 2024, 08:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iul. 2024, 08:43 // Actual //  Lupu Eduard

Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, totalizând 435,33 milioane USD. Acest volum reprezintă 11,5% din PIB. Reducerea a fost în mare parte cauzată de diminuarea transferurilor personale, care au scăzut cu 17,75 milioane USD, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Intrările remiterilor din țările CSI s-au diminuat de 2,0 ori, reprezentând 8,9% din total, în timp ce cele din Uniunea Europeană au scăzut cu 0,4%, dar au rămas majoritare cu o pondere de 58,6% din totalul remiterilor. Pe de altă parte, remiterile din alte țări au înregistrat o creștere de 7,2%, având o pondere de 32,5% din totalul remiterilor personale.

În ceea ce privește remiterile personale plătite către nerezidenți, acestea au crescut cu 16,5%, datorită majorării transferurilor personale cu 12,70 milioane USD. Creșteri semnificative ale ieșirilor au fost înregistrate pentru Uniunea Europeană și alte țări. Remiterile către UE au crescut cu 24,4%, constituind 56,6% din total, iar cele către alte țări au crescut cu 27,6%, ajungând la 25,0% din total. Ieșirile destinate țărilor CSI s-au diminuat cu 11,2%, reprezentând 18,4% din totalul ieșirilor de remiteri personale.

Rolul remitenţelor în toată lumea, nu doar în Moldova, este de a finanţa consumul. Faptul că aceste remitenţe nu au contribuit în mod direct la creşterea investiţiilor, nu s-au transformat direct în investiţii, este o situaţie absolut normală pentru că factorii principali care au determinat emigrarea şi, respectiv, creşterea remitenţelor au fost de ordin social-economic, adică din cauza sărăciei, cei care au plecat nu au reuşit din surse interne să acopere acest consum. Respectiv, remitenţele în mod logic vin să compenseze această insuficienţă de venituri la nivel local.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe.

În prezent, estimativ, peste hotarele Republicii Moldova se află circa 1 milion de cetățeni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău