Tarom, care zboară și în Moldova, este salvat. Compania va primi 100 de milioane de euro ajutor de stat

23 Mai 2024, 12:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2024, 12:09 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul român Marcel Ciolacu a anunţat joi validarea ajutorului de stat pentru compania Tarom. Este vorba de aproape 100 de milioane de euro, aprobaţi de Comisia Europeană la sfârşitul lunii aprilie.

„Validăm azi (joi – n.r.) ajutorul de stat pentru compania Tarom, de aproape 100 de milioane de euro”, a anunţat Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern.

Acesta a precizat că România are deja acordul Comisiei Europene pentru acest ajutor de stat.

„Există acum toate condiţiile ca Tarom să ia măsurile necesare pentru a deveni la fel de eficientă precum competitorii săi”, a mai spus premierul.

Comisia Europeană a aprobat, la sfârşitul lunii aprilie, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, Tarom, un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane euro (473,69 milioane lei). Măsura va permite companiei să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în acelaşi timp la minimum denaturările concurenţei.

La 28 mai 2021, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a companiei Tarom. Planul de restructurare stabileşte un pachet de măsuri de raţionalizare a operaţiunilor Tarom, de reînnoire a flotei sale învechite şi de reducere a costurilor.

În iulie 2021, Comisia a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de restructurare adoptate de România în favoarea Tarom ar fi în concordanţă cu normele UE privind ajutoarele de stat. În cursul investigaţiei aprofundate, România a actualizat planul de restructurare pentru a răspunde preocupărilor exprimate în decizia de iniţiere a procedurii.

În prezent, măsurile de restructurare notificate includ următoarele: anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane euro (246,19 milioane lei) corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie în februarie 2020, plus dobânzile aferente; şi o injecţie de capital de aproximativ 45,77 milioane euro (227,50 milioane lei).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Iun. 2024, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iun. 2024, 13:30 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a comentat demisiile lui Veaceslav Untilă și Eugen Carpov din fruntea ANRE în cadrul podcastului „Nonfiction” cu Ivan Sveetcenko, subliniind necesitatea obiectivității și evaluării pe baza indicatorilor de eficiență.

„Dacă sunt reproșuri către ANRE, acestea trebuie enunțate în baza unor indicatori de eficiență. Or, atunci când este lansată vânătoarea de vrăjitoare, eu personal am trecut prin această situație când eram în războiul cu Moldovagaz, atunci nu e bine. Sunt împotriva justiției mediatice. Eu sunt pentru obiectivitate. Dacă acești oameni nu sunt buni, trebuie înlocuiți și arătați-mi care sunt indicatorii”, a declarat Parlicov.

El a criticat lipsa de maturitate a clasei politice, menționând că aceasta reflectă în mare parte societatea, care poate fi influențată de diverse figuri negative. Parlicov a subliniat că mulți funcționari și birocrați lucrează cu toate guvernările și că simpla asociere cu figuri controversate, precum Vladimir Plahotniuc, nu este un motiv suficient pentru demitere.

„Problema este că nu există o maturitate suficientă a clasei politice, pentru că ea reflectă în mare parte societatea, care poate fi influențată de așa zișii „dragoni răi”. De exemplu, a fost Vladimir Voronin și toată lumea spunea că gata dacă scăpăm de Voronin, toți vor fi fericiți. Ulterior a apărut altceva. Sunt funcționari, birocrați, ei lucrează cu toate guvernările și fiecare guvernare are nevoie de ei. Întrebarea este dacă au executat anumite comenzi, atunci trebuie investigat. Iar dacă pur și simplu acest om a lucrat cu Plahotniuc, nu înseamnă nimic. Mulți au lucrat și înainte de a veni el și după”, a spus Parlicov.

El a concluzionat că există un deficit acut de cadre și că simpla înlocuire a celor care au lucrat cu Plahotniuc nu este corectă fără o evaluare obiectivă și fără a avea oameni pregătiți să îi înlocuiască.

Ceii doi directori ANRE, Eugen Carpov și Veaceslav Untilă au fost numiți în data de 7 februarie 2019, pe timpul guvernării fostului lider PD Vlad Plahotniuc, care în vara aceluiași an a plecat din țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău