Europa s-a blocat în cursa globală a bateriilor pentru economia verde. Taie investiţii și renunţă la Proiecte

12 Iul. 2024, 08:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Iul. 2024, 08:22 // Actual //  bani.md

Northvolt, start-up-ul suedez de top în cursa globală a bateriilor pentru economia verde, a anunțat o reevaluare strategică a modelului de afaceri și planurilor de creștere. CEO-ul Peter Carlsson a sugerat posibile întârzieri în expansiunea internațională, în timp ce producția la uzina din apropierea cercului polar rămâne sub capacitate.

BASF, gigantul chimic german, își reevaluează și el planurile masive de investiții în rețeaua globală de producție de materiale pentru baterii electrice. Deciziile lor reflectă provocările pe care le întâmpină industria europeană a bateriilor electrice, inclusiv cererea redusă pentru mașini electrice și concurența acerbă din partea producătorilor asiatici.

Northvolt, care a livrat prima baterie în 2021, se confruntă acum cu dificultăți semnificative. Sectorul frânează pe fondul încetinirii cererii globale, iar compania suedeză a pierdut un contract de 2 miliarde de dolari cu BMW în favoarea Samsung SDI din Coreea de Sud.

De asemenea, politicienii suedezi sunt nemulțumiți de posibila abandonare a planurilor de a construi o fabrică de catozi în Borlänge. La rândul său, BASF și partenerul francez Eramet au renunțat la un proiect de 2,6 miliarde de dolari pentru un complex de rafinare în Indonezia.

Volkswagen, prin subsidiara sa PowerCo, a amânat pe termen nelimitat planurile de a construi o a patra fabrică de baterii în Europa, iar Svolt din China a abandonat un proiect similar în Germania.

În contextul actual, investițiile în industria bateriilor europene devin tot mai riscante. Totuși, liderii din industrie subliniază că Europa nu-și poate permite să renunțe la această componentă crucială a lanțului de aprovizionare, esențială atât pentru industria auto, cât și pentru stocarea de energie regenerabilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO