Surpriza băncii centrale de peste Prut! Reduce dobânda de politică monetară la 6,5% pe an

07 Aug. 2024, 17:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
07 Aug. 2024, 17:27 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, de la 6,75% pe an, începând cu data de 8 august 2024, precum şi a ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50%, de la 7,75% pe an, şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an, de la 5,75 % pe an.

Conducerea băncii centrale a mai decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, potrivit comunicatului CA al BNR privind deciziile de politică monetară.

BNR a dat în luna iulie startul relaxării monetare, când a decis să taie dobânda de politică monetară la 6,75% pe an, de la 7%, nivel neschimbat din ianuarie 2023.

”Având în vedere ameliorarea semnificativă a perspectivei apropiate a inflaţiei în raport cu prognoza precedentă, dar şi în condiţiile incertitudinilor încă ridicate asociate previziunilor pe orizontul mai îndepărtat de timp, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an, de la 6,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2024. Totodată, s-a decis reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an, de la 7,75 la sută pe an, şi reducerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, se arată în comunicatul BNR.

Potrivit Băncii Naţionale, prognoza actualizată relevă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei pe o traiectorie mai joasă decât cea evidenţiată în proiecţia precedentă, mai cu seamă pe orizontul apropiat de timp.

Astfel, “rata anuală a inflaţiei este aşteptată să coboare la finele anului curent şi în trimestrul I 2025 la valori semnificativ inferioare celor previzionate anterior, iar după o creştere temporară în trimestrul II 2025 să revină şi să se menţină până la capătul orizontului proiecţiei uşor sub limita de sus a intervalului ţintei, implicit la niveluri ceva mai joase decât cele din precedenta prognoză”.

Incertitudini şi riscuri mari decurg din conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, de condiţiile de pe piaţa muncii şi dinamica salariilor din economie. Totodată, incertitudini semnificative sunt asociate evoluţiei preţurilor energiei şi alimentelor, pe fondul modificărilor legislative şi al secetei prelungite din acest an, precum şi traiectoriei viitoare a cotaţiei ţiţeiului, în contextul tensiunilor geopolitice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2025, 15:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Mai 2025, 15:57 // Actual //  Ursu Victor

În Germania cresc apelurile pentru repatrierea rezervelor de aur depozitate în Statele Unite, pe fondul tensiunilor tot mai mari din relațiile transatlantice și al războaielor comerciale lansate de fostul președinte american Donald Trump. Potrivit publicației Bild, Asociația Europeană a Contribuabililor, alături de mai mulți membri ai Uniunii Creștin-Democrate (CDU), solicită „imediat” returnarea aurului în țară.

Motivul acestei cereri urgente este dublu: incertitudinile privind independența Federal Reserve (Banca Centrală a SUA) și temerile că aurul german, aflat în custodia americanilor, ar putea fi blocat sau chiar confiscat în eventualitatea unui nou conflict economic.
„În ultimele săptămâni, am putut citi cu toții că Donald Trump a pus sub semnul întrebării independența Federal Reserve, pentru că instituția nu i-a făcut pe plac și nu a redus rata dobânzii de bază”, a declarat Michael Jäger, președintele Asociației Europene a Contribuabililor, pentru Bild. „Este un precedent periculos, deoarece această retorică poate afecta soarta aurului german aflat sub jurisdicția SUA. Mai devreme sau mai târziu, aurul nostru ar putea deveni o țintă pentru administrația Trump. Peste un an sau doi, ar putea pur și simplu să dispară. Trebuie să-l repatriem acum, înainte să fie prea târziu”, a avertizat Jäger.

Acesta a trimis deja scrisori deschise președintelui Bundesbank, Joachim Nagel, și ministrului de Finanțe, Lars Klingbeil, cerând măsuri urgente pentru repatrierea aurului.

Tema repatrierii rezervelor de aur a fost deja discutată în aprilie în cercurile guvernamentale de la Berlin, în contextul în care tot mai multe voci pun sub semnul întrebării fiabilitatea SUA ca partener economic și politic.

Germania deține în prezent a doua cea mai mare rezervă de aur din lume, după SUA – 3.375 de tone. Dintre acestea, peste 1.250 de tone (aproximativ 37%) sunt depozitate în prezent la Federal Reserve Bank din New York.

Timp de ani de zile, păstrarea aurului în SUA a fost considerată o strategie justificată, pentru a asigura acces rapid la lichidități în dolari în caz de criză financiară globală. Totuși, în aprilie, administrația de la Washington a început să introducă noi bariere tarifare, subminând astfel aceste calcule și deschizând discuția despre necesitatea aducerii aurului acasă.

Donald Trump a șocat piețele la începutul lunii aprilie, anunțând introducerea unor taxe vamale noi pentru bunurile importate – 20% pentru UE. Indicii financiari au căzut brusc, dar au revenit parțial pe 9 aprilie, după ce SUA a acordat un termen de 90 de zile (până în iulie) pentru negocieri. În mai, Trump a declarat că negocierile cu majoritatea partenerilor sunt blocate, iar cu UE „nu duc nicăieri”. El a amenințat cu impunerea unor tarife de 50% pe bunurile europene de la 1 iunie, dar câteva zile mai târziu a revenit asupra deciziei, după o discuție telefonică cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Tarifele au fost amânate până la 9 iulie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO