VIDEO Camera de Comerț și Industrie a Moldovei – un partener de încredere al învățământului dual

13 Aug. 2024, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Aug. 2024, 13:36 // Actual //  bani.md

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) joacă un rol esențial în promovarea și dezvoltarea învățământului dual în țară. Instituția funcționează ca un intermediar între instituțiile de învățământ profesional tehnic, unitățile economice și partenerii de dezvoltare, facilitând colaborări și implementarea proiectelor educaționale menite să pregătească viitoarea forță de muncă calificată.

Sergiu Harea, Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, explică prioritățile pentru anul 2024: „Prioritățile CCI pentru anul 2024 sunt susținerea și dezvoltarea mediului de afaceri în Moldova. În diferite domenii de activitate, cum ar fi sectorul de pregătire a cadrelor, industrie sau servicii. În acest sens, un lucru foarte important este pregătirea cadrelor pentru companiile autohtone.”

Prin facilitarea dialogului și cooperării, CCI contribuie la dezvoltarea programelor de învățământ dual care răspund nevoilor reale ale pieței muncii. Astfel, elevii beneficiază de o pregătire practică direct în cadrul companiilor, iar antreprenorii își asigură viitorii angajați bine instruiți.

 

Un aspect important al rolului CCI în învățământul dual este acordarea de suport financiar pentru companiile participante. Prin intermediul granturilor și finanțărilor, CCI ajută companiile să achiziționeze echipamente moderne și să creeze medii de învățare adecvate pentru elevi. În colaborare cu partenerii externi, CCI a oferit 22 de granturi pentru companii autohtone, totalizând 400 mii de euro, sprijinind astfel dezvoltarea infrastructurii necesare pentru învățământul dual. Fiecare propunere de proiect a antreprenorilor a inclus o co-finanțare de cel puțin 5% din suma totală a suportului financiar solicitat.

Igor Cheptine, Director Administrativ la „Magnetec Components SRL”, subliniază importanța proiectului pentru viitorul sustenabil al companiei: „Am aplicat la acest proiect și suntem mândri pentru aceasta deoarece pentru noi este important să creăm un viitor sustenabil, dar pentru aceasta trebuie să învățăm acea generație tânără de specialiști pe care o avem.”

Pentru a asigura succesul programelor de învățământ dual, CCI organizează sesiuni de instruire pentru membrii comisiilor de constatare a conformității unităților economice și pentru maiștrii-instructori. Astfel, sunt formate cadre didactice și specialiști capabili să ofere o educație de calitate elevilor, pregătindu-i pentru cerințele moderne ale pieței muncii.

Balan Dumitru, maistru-instructor la „Cahulpan” S.A., explică beneficiile participării în program: „La program am aplicat în 2023. Suma totală care a fost câștigată a fost aproape 17 mii de euro, din această sumă am procurat echipament de electric, echipament de protecție conform securității muncii, instrumente electrice pentru înșurubare și găurire.”

Învățământul dual oferă numeroase avantaje pentru elevi, inclusiv experiență practică în sectorul real, stagii de muncă pe durata studiilor, remunerație din partea unității, formare profesională în domenii solicitate de angajatori, și calificare recunoscută la nivel național și internațional. Statisticile arată că două treimi dintre absolvenți sunt angajați imediat după absolvire.

Galina Pogoneț, Coordonator învățământ Dual la „INTER GP GRUP” SRL, afirmă: „Acest tip de învățământ dual oferă tinerilor posibilitatea de a fi asigurați cu un loc de muncă bine plătit în Republica Moldova. Competențele profesionale pe care le obțin elevii în cadrul întreprinderilor sunt mult mai utile și aprobate în practică.”

În cele 22 de unități economice care au primit finanțare în acest an activează peste 460 de elevi, demonstrând succesul și impactul pozitiv al acestui program asupra comunității și economiei locale.

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 17:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 17:54 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Negocierile care au durat mai bine de jumătate de an între autoritățile ruse și turcești pentru deblocarea plăților bancare au ajuns într-un impas total.

Majoritatea băncilor turce au decis să înceteze procesarea tranzacțiilor legate de Rusia și Belarus, relatează TASS, citând o sursă familiarizată cu situația. Potrivit acesteia, toate instituțiile bancare din Turcia cu participare străină au oprit deja plățile pentru companiile rusești, iar acum li se vor alătura și băncile de stat și private fără parteneri externi.

Băncile încearcă să „se protejeze de posibile probleme viitoare, precum eventuale restricții și sancțiuni”, a explicat sursa TASS. Singura bancă ce continuă să sprijine comerțul ruso-turc este Emlak Katılım, care efectuează plăți în lire turcești și ruble, în timp ce tranzacțiile în dolari și euro sunt imediat blocate de multe bănci turce.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău