Republica Moldova se află în topul țărilor afectate de depopulare, iar situația devine din ce în ce mai dramatică. În ultimele trei decenii, populația țării s-a înjumătățit, iar prognozele sugerează că, în următorii zece ani, am putea asista la dispariția a încă unui milion de oameni. Aceasta înseamnă că țara riscă să devină devastată demografic, lăsând întrebări neliniștitoare: „Vom mai exista ca națiune sau va apărea o altă populație care va ocupa acest teritoriu?”, se întrebă demograful Valeriu Sainsus.
În mediul rural, depopularea este alarmantă. Valeriu Sainsus, expert în demografie, a subliniat, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV, că „genofondul țării este destul de șubred”, indicând o epuizare a potențialului de reproducere, mai ales în zonele care au fost cândva pline de viață. „Acest lucru afectează grav devotarea economică a țării, deoarece fără o dezvoltare demografică sănătoasă, ne îndreptăm spre stagnare sau chiar spre o reducere a potențialului economic”, a adăugat Sainsus.
Conform ultimului studiu „Gender and Generation Study”, 15% dintre tineri doresc să plece din țară, iar cei care emigrează nu sunt doar în căutarea unor oportunități mai bune, ci și a unei șanse de a-și valorifica abilitățile profesionale. „Fiecare plecare a unui tânăr reprezintă o palmă aplicată pe fața țării, evidențiind eșecul nostru în a oferi condiții adecvate de muncă și dezvoltare”, a subliniat expertul.
Discrepanțele persistente între munca necalificată și cea calificată continuă să alimenteze migrarea, iar fără intervenții rapide și eficiente, Moldova se va confrunta cu o criză demografică și economică fără precedent.