Miliarde de ruble din bugetul de stat al Rusiei au fost risipite pentru VPN-uri după interzicerea Youtube

24 Oct. 2024, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Oct. 2024, 13:29 // Actual //  Ursu Victor

În urma blocării accesului la platforma Youtube, autoritățile ruse au înregistrat o creștere dramatică a cheltuielilor pentru servicii VPN, cu bugetul alocat pentru aceste achiziții ajungând la 14,1 miliarde de ruble în primele nouă luni ale anului 2024. Aceasta reprezintă o creștere de 683% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor furnizate de serviciul „Контур. Закупки” și publicate de „Коммерсант”.

Majoritatea acestor cheltuieli au fost făcute de Departamentul de Tehnologii Informaționale (DIT) din Moscova, care a semnat trei contracte în valoare de 9,8 miliarde de ruble. Numărul total de licitații pentru VPN a crescut cu 20%, atingând 490.

În același timp, companiile de stat au cheltuit 311 milioane de ruble pentru servicii VPN, înregistrând o creștere de 122% comparativ cu anul precedent. Numărul achizițiilor a crescut cu o treime, ajungând la 56.

Serviciile contractate vor fi furnizate în perioada 2024-2026, cu furnizori precum „Акадо телеком”, „Ситроникс” și „Ростелеком”. Reprezentanții acestor companii nu au comentat informațiile.

Un expert de la „Контур. Закупок”, Vasilii Danilchik, a menționat că achizițiile de VPN în Rusia se desfășoară prin proceduri închise, fiind accesibile doar anumitor servicii guvernamentale legate de securitatea națională.

Vladimir Volkov, vicepreședinte al „Ростелеком”, a asociat cererea crescută de servicii VPN cu preocupările privind securitatea infrastructurii IT, pe fondul unui număr tot mai mare de atacuri DDoS și tentative de furt de date personale.

Roskomeadzor, agenția responsabilă cu reglementarea comunicării în Rusia, a blocat serviciile VPN încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Aceasta acționează pe baza legii „O comunicare”, care permite interzicerea serviciilor care nu filtrează informațiile ilegale.

Până în 2030, Roskomnadzor intenționează să aloce 59 de miliarde de ruble pentru modernizarea echipamentelor tehnice destinate combaterii amenințărilor, care permit blocarea resurselor internet în spațiul rus. Această modernizare ar putea reduce eficiența serviciilor VPN, complicând accesul la conținutul interzis, dar nu îl va elimina complet, conform experților.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Ian. 2025, 19:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Ian. 2025, 19:12 // Actual //  Ursu Victor

Pe 3 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să decidă asupra unei posibile majorări de 2,2 ori a tarifelor la energia electrică, o schimbare care va avea consecințe semnificative asupra economiei și bugetelor gospodăriilor din Republica Moldova, avertizează economistul Veceslav Ioniță.

În prezent, populația cheltuie anual aproximativ 4,4 miliarde de lei pentru energia electrică. Dacă solicitările furnizorilor vor fi aprobate, această sumă ar putea depăși 9 miliarde de lei. Creșterea ar exercita o presiune uriașă asupra bugetelor familiale, care deja se confruntă cu dificultăți financiare.

Procentul cheltuielilor pentru energia electrică din bugetul gospodăriilor, situat acum între 2% și 2,5%, va crește semnificativ. De asemenea, majorarea tarifelor ar putea adăuga cel puțin 2,5% la rata inflației, care s-ar ridica de la 7% la peste 10%. Această accelerare a inflației va agrava costurile de trai, reducând și mai mult puterea de cumpărare a populației”, a puctat Ioniță.

Situația este cu atât mai alarmantă în contextul unei inflații cumulative de 70% în ultimii patru ani, ce a urmat unei inflații record de aproape 35% în 2022. Această tendință a afectat profund veniturile reale ale cetățenilor, iar categoriile cele mai vulnerabile vor resimți cel mai mult efectele noilor majorări:

  • Bugetarii, ale căror salarii au crescut sub rata inflației.
  • Pensionarii, pentru care ajustările pensiilor nu țin pasul cu scumpirile.
  • Persoanele vulnerabile, care cheltuiesc o parte semnificativă din venituri pe utilități.

Economistul atrage atenția că, dacă nu vor fi găsite soluții pentru a diminua impactul acestor creșteri, Moldova se va confrunta cu un nou val de sărăcie energetică. Facturile mai mari riscă să genereze nemulțumiri sociale masive și să amplifice presiunile economice asupra populației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală