A doua mare bancă din Elveţia se confruntă cu probleme. Acțiunile se prăbușesc

15 Mart. 2023, 16:28
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Mart. 2023, 16:28 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Acţiunile Credit Suisse înregistrau miercuri un declin de 10,5%, ajungând la un nou nivel scăzut record, după ce Ammar Al Khudairy, preşedintele Saudi National Bank, cel mai mare investitor al Credit Suisse, a anunţat că nu poate furniza asistenţă financiară băncii elveţiene, transmite Reuters.

„Nu putem, deoarece am depăşi pragul de 10%. Este o problemă de reglementare”, a declarat Ammar Al Khudairy.

Creditorul din Arabia Saudită a achiziţionat anul trecut o participaţie de aproape 10%, după ce a participat la operaţiunea de majorare a capitalului Credit Suisse şi s-a angajat să investească până la 1,5 miliarde de franci elveţieni (1,5 miliarde de dolari).

Marţi, Credit Suisse a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate „deficienţe majore” în controalele privind raportările financiare şi încă nu a oprit exodul de clienţi, scrie Agerpres.

A doua mare bancă din Elveţia caută să se redreseze după o serie de scandaluri, care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Retragerile de fonduri de către clienţi în trimestrul patru au depăşit 110 miliarde de franci elveţieni (120 miliarde de dolari).

Miercuri, acţiunile înregistrau un declin de 10,2%, la 2,01 franci elveţieni (2,19 dolari) la Bursa de la Zurich, îndreptându-se spre a şaptea scădere consecutivă zilnică.

Oficialii de la Banca Naţională a Elveţiei (SNB) nu au dorit să răspundă solicitărilor Reuters de a comenta situaţia cu care se confruntă Credit Suisse, după ce titlurile au scăzut cu 20%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Şi acţiunile băncilor din Europa înregistrau miercuri scăderi semnificative, după ce tranzacţionarea titlurilor Credit Suisse a fost de câteva ori oprită de operatorul Bursei de la Zurich, din cauza volatilităţii.

Indicele bancar european a scăzut cu 5%, ajungând la cel mai redus nivel din 4 ianuarie. De miercurea trecută, indicele a pierdut 13% din valoare, cea mai mare pierdere săptămânală de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

„Pieţele au luat-o razna, ne mutăm de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor din Europa, în primul rând Credit Suisse. Aceste evoluţii afectează întregul sector bancar european”, a apreciat Carlo Franchini, de la Banca Ifigest în Milano.

Şi acţiunile băncii elveţiene UBS au scăzut cu 6,8%, ale grupurilor bancare franceze BNP Paribas şi Societe Generale cu 8,7% şi, respectiv, 9,5%, în timp ce titlurile băncii spaniole Banco de Sabadell şi ale grupului german Commerzbank înregistrau scăderi între 6,5% – 7,5%.

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 05:59 // Actual //  Lupu Eduard

Patru dintre primele 5 cele mai impresionante obiective turistice din lume, incluse în clasamentul celor mai importante 99 de atracţii, se află în Europa.

Stasher, specialist în depozitarea bagajelor, a realizat un clasament al celor mai importante 99 de atracţii turistice din lume.

Ţinând cont de recenziile Google, de calitatea cazării, de distanţa până la cel mai apropiat aeroport internaţional, de siguranţa turiştilor şi de popularitatea în TikTok, fiecare atracţie a fost astfel cotată, notează Euronews.

Patru dintre primele cinci cele mai impresionante obiective turistice din lume se află în Europa.

Pe locul 4 se află Plaza de España din Sevilla, Spania.

Un semicerc de clădiri guvernamentale impunătoare, flancate de turnuri înalte, îmbrăţişează o fântână mare în spaţioasa Plaza de España din Sevilla. Piaţa a fost construită iniţial pentru Târgul Mondial Ibero-American din 1929. Nu mai puţin de 52 de nişe de faianţă se aliniază la baza clădirilor sale, reprezentând fiecare dintre provinciile Spaniei. Patru poduri din mozaic – reprezentând cele patru regiuni vechi ale ţării – taie căi pitoreşti peste apă, unde bărci cu vâsle plutesc în jurul canalului circular. Plaza de España este un spaţiu public, ceea ce înseamnă că intrarea este liberă.

Laguna Albastră, Islanda

Cu aburi care se ridică din apele sale turcoaz lăptos, înconjurată de vulcani maiestuoşi, Laguna Albastră din Islanda creează o imagine primitoare. Oricât de eteric ar fi peisajul, piscina nu este un fenomen natural: de fapt, spa-ul este umplut cu un produs secundar al centralei geotermale din apropiere. Cu toate acestea, apa sa bogată în minerale şi nămolul alb şi moale de silice au proprietăţi curative pentru piele. Aceasta primeşte aproximativ un milion de vizitatori pe an, mai mult decât dublul populaţiei Islandei, şi este una dintre favoritele de pe TikTok. Preţurile biletelor pentru Laguna Albastră variază în funcţie de zi, oră şi sezon, începând de la aproximativ 60 de euro.

Disneyland Paris, Franţa

„Cel mai fericit loc de pe Pământ” se ridică la înălţimea sloganului său, cel puţin conform utilizatorilor TikTok: Disneyland Paris este cea mai populară atracţie de pe platforma de socializare. Postările sale au fost vizualizate de aproape opt miliarde de ori şi se mândreşte, de asemenea, cu un scor foarte respectabil al recenziilor Google – 4,5.

Clădirea Parlamentului Ungariei, Budapesta, Ungaria

Cu arhitectura sa fabuloasă şi cu barurile sale cu pretenţii, capitala Ungariei uimeşte vizitatorii la fiecare pas. O plimbare cu barca de-a lungul Dunării face parte cu siguranţă din itinerariu, oferind şansa de a vedea de pe apă cel mai impresionant monument al Europei, Parlamentul din Budapesta. Inaugurată în 1902, structura neogotică rămâne cea mai mare clădire din ţară: faţada sa simetrică şi cupola centrală decupează o siluetă izbitoare pe malul de Pesta al fluviului. Se recomandă o excursie de noapte pentru a o vedea luminată în toată splendoarea ei: clădirea Parlamentului maghiar a obţinut un scor impresionant de 7,3 din 10 în analiză, ceea ce o face nu doar cea mai bună atracţie turistică din Europa, ci şi din lume.

Pentru a intra în clădire, se achită 13 euro.

Care sunt cele mai slabe atracţii turistice din Europa?

Europa nu figurează atât de mult în topul celor mai proaste atracţii turistice din lume: Marele Bazar din Istanbul, Turcia, este clasat pe locul al doilea în ceea ce priveşte siguranţa şi accesibilitatea.

Statele Unite şi Asia au multe dintre celelalte „cele mai proaste atracţii” de pe listă: turiştii au etichetat în recenzii Hollywood Walk of Fame din Los Angeles ca fiind „murdar” şi „periculos”, ceea ce i-a adus cea mai slabă clasare.

Busch Gardens din Tampa Bay, Florida, figurează, de asemenea, în ultimele 10 locuri.

Situat la 219 km distanţă de un aeroport, Taj Mahal din India se află pe locul al treilea, în timp ce Victoria Harbour şi Ocean Park din Hong Kong ocupă locurile şase şi şapte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău