Aderarea la UE – un obiectiv comun pentru Moldova, Georgia și Ucraina. A fost semnată o declarație!

20 Iul. 2021, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 09:20 // Actual //  MD Bani

O declarație comună – privind consolidarea cooperării trilaterale dintre Republica Moldova, Georgia și Ucraina, privind integrarea europeană și angajamentul de a lucra împreună pentru un viitor european pașnic, democratic și prosper – a fost semnată de cei trei șefi de state, la Batumi, Georgia. Potrivit IPN, în declarație se menționează, între altele, că aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv care unește cele trei state.

Integrarea europeană nu are alternativă pentru cele trei țări și nicio parte terță nu ar putea influența această alegere suverană, scrie în document.

„Am realizat deja progrese considerabile în relațiile noastre cu Uniunea Europeană. Susținuți de voința puternică a popoarelor noastre de a deveni parte a familiei europene, suntem uniți în hotărârea noastră de a lucra în vederea obținerii recunoașterii perspectivei europene pentru Georgia, Moldova și Ucraina, deschizând calea pentru viitoarea aderare a celor trei state la UE”, se meționează în Declarație.

De asemenea, în document, semnatarii reafirmă angajamentul lor de a avansa în continuare procesul de integrare în Uniunea Europeană prin reforme cuprinzătoare pentru consolidarea instituțiilor democratice și de a armoniza progresiv legislația din sectoarele relevante cu elementele cheie ale acquis-ului UE. Statele au convenit să continue să lucreze cu instituțiile UE pentru punerea în practică a tuturor oportunităților și potențialului oferit de prevederile Acordurilor de Asociere privind Zonele de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare care prevăd integrarea treptată în piața internă a UE. Prin declarație, statele își reiterează sprijinul pentru Parteneriatul Estic și spun că vor lucra pentru a se asigura că Parteneriatul Estic dezvoltă o agendă strategică orientată spre viitor și rămâne o politică puternică și eficientă care reflectă nevoile, ambițiile și aspirațiile fiecărui partener.

Cele trei state mai menționează că tentativele Rusiei de anexare și ocupare ilegală a teritoriilor Georgiei, agresiunea acesteia în estul Ucrainei și ocuparea temporară a Crimeii, precum și conflictul nerezolvat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova reprezintă o amenințare serioasă pentru regiune și Europa în ansamblu. În context, sunt gata să exploreze împreună cu UE modalitățile de a realiza reglementarea pașnică a conflictelor și de a asigura pacea, stabilitatea și securitatea pe termen lung în regiune, inclusiv prin rolul și angajamentul sporit al UE.

Potrivit președintei Maia Sandu, declarația Summitului de la Batumi pune în evidență angajamentele țărilor în acele domenii în care se dorește obținerea a mai mult și reafirmă dorința comună de a adera la Uniunea Europeană în baza unei abordări bazate pe merit.

„Împărtășind aceleași valori de respect pentru statul de drept, democrație și drepturile omului și fiind angajați să depunem eforturi pentru a ne consolida democrațiile, credem că avem potențialul să contribuim la transformarea UE într-o uniune mai puternică – o uniune care creează, o uniune care inovează și o uniune care îi susține pe toți”, a declarat Maia Sandu.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 11:03
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 11:03 // Uncategorized //  Ursu Victor

Prețul aurului a atins luni un nou maxim istoric, depășind pragul de 3 110 dolari pe uncie, în timp ce argintul a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, potrivit datelor publicate de Trading Economics. Evoluția este alimentată de creșterea interesului investitorilor pentru activele de refugiu, în contextul unei tensiuni sporite în comerțul global.

Tensiunile s-au amplificat după ce presa internațională a relatat că Donald Trump urmează să anunțe miercuri un plan de majorare a tarifelor vamale pentru produse provenite dintr-un număr extins de țări, ceea ce a accentuat volatilitatea pe piețele financiare.

Pe bursa Comex, contractele futures pentru livrarea în aprilie au crescut luni cu 1%, ajungând la 3 118 dolari pe uncie. De la începutul anului, aurul a înregistrat o creștere de aproximativ 18%, marcând astfel cel mai mare avans trimestrial din 1986 încoace.

În paralel, prețul argintului a crescut cu 0,6%, atingând valoarea de 34,855 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Potrivit estimărilor Goldman Sachs, prețul aurului ar putea ajunge până la 3 300 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului, în cazul în care tensiunile geopolitice și comerciale vor continua să se adâncească.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ