Aeroportul refuză o ofertă de 1 milion de euro anual de la compania care gestionează spațiile comerciale de la aerogară

27 Feb. 2025, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Feb. 2025, 14:02 // Actual //  bani.md

Compania „AEROFOOD”, care administrează mai multe localuri în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, printre care Plai, Air Cafe și Business Lounge, anunță despre sistarea activității din data de 28 februarie curent. Potrivit unui comunicat de presă, compania începe evacuarea bunurilor care îi aparțin. Firma spune că, „decizia are la bază o notificare emisă în temeiul unei hotărâri unilaterale și nejustificate adoptată de conducerea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”.

Compania mai scrie că aeroportul a refuzat o ofertă anuală de peste un milion de euro pentru utilizarea spațiilor comerciale.

„Dorim să informăm că, încă din 12 februarie 2025, compania „AEROFOOD” a propus Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” un preț pentru închirierea acestor spații mai mare decât cel stabilit la licitație, și anume de 1 149 360 euro anual. Această ofertă ar fi ajutat aeroportul să evite pierderile generate de cele trei concursuri anulate.

Până la publicarea acestui comunicat de presă, compania nu a primit un răspuns oficial și întâmpină dificultăți în încetarea activității și evacuare a bunurilor în termenii stabiliți prin contractul de locațiune. Pe această cale, „AEROFOOD” SRL reiterează oferta sa către AIC și solicită ca, până la 28 februarie 2025, să primească un răspuns privind acceptarea acesteia sau, în cazul respingerii, să fie eliminate toate impedimentele care împiedică evacuarea bunurilor din spațiile aeroportului”, se arată în comunicat.

Compania susține că rămâne interesată să continue să ofere servicii de calitate și să investească în dezvoltare, ceea ce va duce inclusiv la crearea de locuri de muncă suplimentare, față de cele 350 existente astăzi.

„Trebuie să menționăm că „AEROFOOD” a realizat investiții semnificative pentru implementarea și modernizarea conceptului de utilizare a spațiilor „Food and Beverage” din incinta aeroportului. Mai mult, în anul 2024, compania noastră a achitat în bugetul de stat peste 50 de milioane de lei. În toți acești ani în care a activat la aeroport, compania „AEROFOOD” a deservit peste 25 de milioane de pasageri. Totodată, informăm că „AEROFOOD” SRL și-a desfășurat activitatea în strictă conformitate cu legislația în vigoare, respectând toate obligațiile și oferind servicii de calitate pasagerilor. În acest context, ne cerem scuze față de consumatorii noștri, pe care i-am obișnuit, de-a lungul anilor, cu produse și servicii de calitate. Din păcate însă situația actuală ne obligă să acționăm în conformitate cu deciziile unilaterale și absolut nejustificate impuse de administrația aeroportului”, se mai arată în comunicat.

Menționăm că licitația a fost lansată în anul 2024, iar ulterior a fost amânată de câteva ori. În spațiul public s-a iscat un adevărat scandal, întrucât existau bănuieli rezonabile că o companie franceză ar fi favorizată. Conducerea țării a negat acuzațiile.

Între timp, autoritățile au anunțat că intenționează să renunțe la organizarea repetată a licitației pentru restaurantele de la Aeroport, potrivit unei declarații a șefului Agenției Proprietății Publice (APP). Roman Cojuhari a spus că noua administrație a aerogării se descurcă destul de bine, motiv pentru care ar putea și în viitor administra acele spații scoase încă anul trecut la licitație.

Realitatea Live

16 Apr. 2025, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Apr. 2025, 16:41 // Actual //  Ursu Victor

lucrăm la alternativele tehnice ca acest scenariu să nu se întâmple, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu, solicitat să comenteze posibila revenire la achiziția curentului de la Cuciurgan, în condițiile în care autoritățile nu au întreprins nimic pentru suplinirea instalarea capacităților suplimentare la Chișinău.

Într-o intervenție la Rlive, Parlicov a declarat că, în lipsa instalării surselor suplimentare de generare electrică, singura variantă viabilă pe termen scurt este reînnoirea contractului cu Cuciurgan, centrală aflată sub controlul regimului separatist de la Tiraspol.

„Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 ianuarie prevedea clar instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, totalizând 100 MW. Tehnic, este posibil. Finanțarea putea veni din partea Uniunii Europene. Dar nu s-a făcut absolut nimic”, a declarat Parlicov. Potrivit acestuia, inacțiunea autorităților pune în pericol independența energetică a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European