Ajutorul pentru fermieri este oficial. Cât va primi fiecare agricultor afectat de secetă

21 Nov. 2023, 10:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Nov. 2023, 10:26 // Actual //  bani.md

Anul 2022 a fost unul secetos, așa că autoritățile au decis să acorde un sprijin fermierilor afectați. Guvernul a alocat din fondul de rezervă 200 mil. lei pentru a fi acolați fermierilor micro și mici în acoperirea parțială a cheltuielilor suportate la pregătirea patului germinativ și întreținerea unor culturi din prima grupă, anunță Agenția pentru Intervenție și Plăți Agricultură.

În acest context, primele 118 milioane de lei din ajutorul alocat de Guvern au ajuns în conturile a 958 de fermieri micro și mici. Banii îi vor ajuta pe fermieri să-și reducă costurile de producere, să-și îmbunătățească situația financiară, să prelucreze și să pregătească terenul pentru perioada imediat următoare.

Numărul total de solicitanți ajunge la 2161 de fermieri. Dintre aceștia, 1706 fermieri se clasifică în categoria fermierilor micro și 455 – în categoria fermierilor mici, iar suprafața totală stabilită pe țară, de la care se calculează cuantumul ajutorului financiar, constituie 161 433 ha, însămânțate cu culturi de prima grupă (grâu, orz, ovăz, triticale).

Procesul de achitare a ajutorului financiar a început vineri, 17 noiembrie curent și va fi asigurat de AIPA până la sfârșitul acestei săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!