ALERTĂ! Luau mită pentru eliberarea certificatelor de vaccinare anti-COVID. Trei intermediari au fost reținuți de CNA

08 Nov. 2021, 13:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Nov. 2021, 13:21 // Actual //  MD Bani

Trei intermediari au fost reținuți de CNA și procurorii anticorupție, în cadrul unui dosar complex ce vizează acțiuni de pretindere și primire de mită pentru eliberarea certificatelor de vaccinare anti-COVID, scrie Realitatea.md.

Cauza penală, inițiată pe trafic de influență, cuprinde zeci de episoade și a fost pornită în urma unor informații operative care au condus la identificarea întregii scheme de corupție, anunță CNA.

„Ca rezultat al acțiunilor operative, s-a stabilit că trei intermediari, împreună cu angajați ai instituțiilor medicale sanitare publice din țară ar fi organizat eliberarea a zeci de certificate de vaccinare anti COVID-19, fără imunizarea de facto și cu introducerea datelor în registrul de evidență a certificatelor de vaccinare. În fapt, intermediarii găseau în cercurile lor doritori de a se vaccina, pe care îi direcționau la angajații medicali. Aceștia din urmă mimau imunizarea, distrugând vaccinurile contra COVID-19. Datele anchetei arată că, sumele pretinse și primite variau între 4 000 și 6 000 de lei, pentru un certificat, bani ce erau distribuiți corespunzător rolului fiecărui participant în schema infracțională”, anunță CNA.

Oamenii legii au descins la trei instituții medicale în acest sens.

„În vederea fortificării probatoriului, ofițerii anticorupție au descins cu percheziții la trei instituții medicale, unde au fost ridicate mai multe documente și la domiciliile suspecților, unde au fost găsite și ridicate certificate de vaccinare, în original, ștampilate și semnate de medici, buletine de identitate în original și mijloace bănești, proveniența cărora urmează a fi stabilită. Percheziționați corporal au fost și 4 beneficiari ai certificatelor de vaccinare contrafăcute. În acest moment, se află în vizor mai multe persoane, inclusiv lucrători medicali, iar trei intermediari au fost deja reținuți și urmează să fie plasați în izolatorul CNA, se mai arată în comunicat.

Aceștia sunt cercetați pentru trafic de influență și riscă până la 7 ani de detenție sau amendă pe până la 200 000 de lei.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău