AmCham solicită clarificări privind stabilirea taxei locale în comerțul electronic. Se aplică dubla impozitare

30 Mart. 2021, 14:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2021, 14:07 // Actual //  MD Bani

AmCham Moldova a elaborat o solicitare în adresa Primarului general al mun. Chișinău a Consiliului Municipal Chișinău prin care solicită clarificarea momentelor ce ține de aplicarea taxei locale în comerțul electronic, și anume stabilirea unor cerințe mai clare și mai concrete în ceea ce ține de modul de aplicare a taxei locale, dar și explicații asupra modului în care urmează a fi înțeleasă redacția curentă a Deciziei.

Conform deciziei nr.25/1 din 29 decembrie 2020, aprobate de Consiliul municipal Chișinău privind aplicarea cotelor locale de impozitare pentru 2021, taxa pentru magazinele online este stabilită la 5 mii de lei, în timp ce o scutire de la 50% din această sumă este prevăzută pentru magazinele online care au notificat despre activități pentru prima dată.

Declarația a fost publicată pe data de 16 martie 2021, pe site-ul organozației. 

În acest sens, Camera Americană de Comerț din Republica Moldova cere clarificarea dacă acest privilegiu se aplică persoanelor juridice care au notificat pentru prima dată despre activitățile magazinului online sau dacă este primul an de la data înregistrării efective a persoanei juridice.

În aceeași solicitare, reprezentanții Camerei Americane de Comerț solicită și elaborarea unei metodologii privind aplicarea acestei taxe locale, așa cum ar existalipsa unei înțelegeri clare a modului în care se va aplica taxa locală pentru tranzacționarea online.

AmCham consideră că impozitul pentru unitățile de afaceri și impozitul pe comerțul online ar trebui să se excludă reciproc, altfel o entitate juridică care decide să tranzacționeze pe internet, pe lângă un magazin fizic, pentru care plătește deja o taxă locală specială (în funcție de spațiul comercial), se va percepe o taxă suplimentară pentru soluția de lucru și online. Există și alte dificultăți care indică faptul că modelul de impozitare ales pentru tranzacționarea online este incorect, companiile fiind impuse să dubleze taxele achitate.

AmCham solicită o rundă de consultări cu comunitatea de afaceri cu privire la procesul de aplicare a impozitului local pe comerțul online și dezvoltarea unei metodologii clare și corecte.

”Stimularea comerțului electronic este imperativă pentru a reduce modalitățile tradiționale de cumpărături (piețe, mall-uri, supermarketuri etc.), cel puțin în timpul unei pandemii, când riscul de infecție cu COVID-19 în locuri aglomerate crește semnificativ, chiar dacă respectarea tuturor epidemiologice reguli”.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO