Ana Nedea, reprezentanta companiei Simtel: „Piața de energie regenerabilă din Moldova are un potențial foarte mare”

14 Mai 2024, 13:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
14 Mai 2024, 13:26 // Actual //  Soroceanu Olga

Simtel Group, o companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider de piață în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice, a deschis în 2022 o filială în Republica Moldova, numită Sistem Solar, care se concentrează pe dezvoltarea și implementarea proiectelor de energie solară. Într-un interviu pentru „Independent news”, directorul de strategie și dezvoltare de business la Simtel, Ana Nedea, a vorbit despre avantajele și provocările pieței din Republica Moldova, necesitatea asigurării independenței energetice a țării, dar și despre proiectele de construcție a centralelor fotovoltaice.

„Ne-am dorit să contribuim la dezvoltarea și tranziția Republicii Moldova la zona de energie regenerabilă. Am găsit în Republica Moldova o piață în plin proces de transformare și o dorință de schimbare destul de mare, o dinamică pe care noi ne-am ne-am dorit să o sprijinim altfel. Până în acest moment am implementat 2,3 MW de proiecte pentru un cunoscut retailer din Republica Moldova. Și asta ne onorează, pentru că e un prim pas în internaționalizarea activității în ceea ce privește zona de construcție de centrale fotovoltaice. Am finalizat 9 proiecte, dintre care 7 sunt conectate la rețea, deci am interacționat inclusiv cu autoritățile în vederea obținerii avizelor și autorizațiilor necesare”, a declarat Ana Nedea.

În momentul de față, Republica Moldova este dependentă energetic de țările de lângă, ceea ce accentuează nevoia de a se orienta cât mai mult pe zona de regenerabile și a asigura o pondere cât mai mare a energiilor regenerabile în mixul de energie din Republica Moldova.

„În primul rând putem contribui,  noi, cei de la Simtel, pentru că suntem o companie românească, putem contribui prin munca și experiența noastră, pentru că una dintre provocările cu care ne-am confruntat acolo este, probabil, conștientizarea încă insuficientă a necesității investițiilor în zona de regenerabile. Iar asta vine la pachet cu lipsa de experiență și expertiză. Ori din punctul ăsta de vedere, noi am venit cu inima deschisă și cu tot know-how-ul și expertiza noastră pentru a aduce calitate și proiecte bine executate, care să aibă o durată de viață de cel puțin 20 de ani”, susține directorul de strategie și dezvoltare de business la Simtel.

Una dintre provocările pieței din R. Moldova este infrastructura energetică, întrucât rețeaua începe să aibă probleme de limitare și are nevoie de o investiție în partea de modernizare, susține Ana Nedea.

„Deci, aici iarăși e un punct strategic important pe care care trebuie luat în considerare în perioada următoare, în vederea creșterii investițiilor și a tranziției către energia verde a Republicii Moldova. Evident că există concurență, ceea ce ne bucură, pentru că nu poți deveni competitiv dacă nu ai concurență, nu ai competiție. Deși o piață relativ mică. Noi avem ambele tipuri de provocări, Atât jucători din interior, care acum s-au focusat, până acum, pe proiecte mici, rezidențiale, dar căpătând un pic de experiență, încep să vizeze și zona de proiecte mari comerciale și de utility, dar și jucători din afara Moldovei. Și aici mă refer la jucători din Ucraina, de exemplu, care își direcționează practic o parte din activitate către Republica Moldova, dar și din România, pentru că mai sunt și companii din România care vizează piața din Republica Moldova. Dar iarăși e un lucru bun”, a precizat reprezentanta companiei.

Întrebată despre cât de mult ar ajuta posibila aderare a Republicii Moldova la UE la dezvoltarea pieței de energie regenerabilă, Ana Nedea a declarat că România trebuie să aibă un rol de susținător activ în ceea ce privește aderarea Moldovei, iar asta vine și cu potențial de dezvoltare pentru investitorii din România.

„Evident, flexibilitatea, din ce în ce mai multe programe de finanțare pe care le-am menționat ulterior, care există sunt în România. Inclusiv instituțiile bancare sunt orientate pe oferirea de finanțări. Mai sunt lucruri de calibrat și de de organizat, dar trendul este pozitiv. Costurile operaționale reduse iarăși reprezintă un atu în momentul de față pentru piața din din Republica Moldova. Ca și recomandări pe care am putea noi să le le facem, ar fi iarăși zona de infrastructură, investiții în zona de infrastructură, îmbunătățiri din punct de vedere legislativ sau legislație specifică detaliată, așa cum spuneam mai devreme, acțiuni în vederea întăririi rețelei, întrucât vor apărea sau deja au apărut probleme în ceea ce privește limitarea rețelei. Conștientizarea necesității investiției în zona de regenerabile iarăși e un pas care trebuie făcut în perioada următoare, însă dinamica e una pozitivă, așadar obiectivele noastre pentru perioada următoare sunt ambițioase pentru Republica Moldova”, a mai spus Ana Nedea.

Din august 2023, acțiunile Simtel au fost incluse în indexul MSCI Frontier Markets Small Cap și MSCI Romania Small index Cap. Grupul Simtel oferă companiilor un ecosistem complet și integrat, începând cu consultanță, autorizare, construcție, mentenanță, operare, măsurare, control și furnizare de energie.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ