Apocalipsa demografică: „Moldova pe calea dispariției”– avertismentul îngrijorător al lui Sainsus

04 Oct. 2024, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Oct. 2024, 11:52 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se află în topul țărilor afectate de depopulare, iar situația devine din ce în ce mai dramatică. În ultimele trei decenii, populația țării s-a înjumătățit, iar prognozele sugerează că, în următorii zece ani, am putea asista la dispariția a încă unui milion de oameni. Aceasta înseamnă că țara riscă să devină devastată demografic, lăsând întrebări neliniștitoare: „Vom mai exista ca națiune sau va apărea o altă populație care va ocupa acest teritoriu?”, se întrebă demograful Valeriu Sainsus.

În mediul rural, depopularea este alarmantă. Valeriu Sainsus, expert în demografie, a subliniat, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV, că „genofondul țării este destul de șubred”, indicând o epuizare a potențialului de reproducere, mai ales în zonele care au fost cândva pline de viață. „Acest lucru afectează grav devotarea economică a țării, deoarece fără o dezvoltare demografică sănătoasă, ne îndreptăm spre stagnare sau chiar spre o reducere a potențialului economic”, a adăugat Sainsus.

Conform ultimului studiu „Gender and Generation Study”, 15% dintre tineri doresc să plece din țară, iar cei care emigrează nu sunt doar în căutarea unor oportunități mai bune, ci și a unei șanse de a-și valorifica abilitățile profesionale. „Fiecare plecare a unui tânăr reprezintă o palmă aplicată pe fața țării, evidențiind eșecul nostru în a oferi condiții adecvate de muncă și dezvoltare”, a subliniat expertul.

Discrepanțele persistente între munca necalificată și cea calificată continuă să alimenteze migrarea, iar fără intervenții rapide și eficiente, Moldova se va confrunta cu o criză demografică și economică fără precedent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ