Asia Centrală ține Rusia la distanță. Ce vrea Putin prin „uniunea gazelor naturale”?

15 Dec. 2022, 05:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Dec. 2022, 05:34 // Actual //  bani.md

La sfârșitul lunii noiembrie, Uzbekistanul și vecinul său ex-sovietic, Kazahstan, au început să discute despre posibilitatea unei „uniuni a gazelor naturale”, potrivit Al JazeeraAl Jazeera.

În unele părți ale Uzbekistanului, aprovizionarea cu gaz nu a fost stabilă, ceea ce a dus la proteste populare recente.
În ciuda unei populații de mai puțin de 20 de milioane de locuitori, Kazahstanul este a noua națiune ca mărime din lume în funcție de suprafață; este puțin mai mică decât Argentina. Regiunile sale nordice sunt apropiate de Rusia și pot fi ușor aprovizionate din rețelele de conducte ale acesteia.

Alianța ar putea ajuta cele mai mari economii ex-sovietice din Asia Centrală să coordoneze exporturile de gaze și aprovizionarea clienților interni.
Potrivit unei schițe publicate la 27 noiembrie, ar putea, de asemenea, să deschidă calea pentru o integrare strânsă – economică, politică și de apărare.

Apărarea este deosebit de importantă după invazia Ucrainei – și amenințările voalate pe care Kazahstanul le-a primit recent din partea unor personalități publice din Rusia.
Dar Kremlinul a decis imediat să intervină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Asia Centrală ține Rusia la distanță

A doua zi după ce a fost publicată schița „uniunii”, președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său kazah Kassym-Jomart Tokayev că Moscova ar trebui să facă parte din „uniunea gazelor naturale” care ar putea dezvolta mecanisme pentru a transporta gaze naturale între cele trei națiuni – și către China.

Analiștii spun că Moscova este disperată să înăbușe de la rădăcină orice formă de integrare în regiunea strategică de peste 60 de milioane de locuitori care se întinde între China, Afganistan, Iran și Rusia, care nu implică direct Kremlinul.

„Nu este greu de ghicit că inițiativa lui Putin a fost un răspuns la vestea că Uzbekistanul și Kazahstanul creează o uniune care ar putea deveni o bază pentru o integrare suverană a Asiei Centrale, în special în ceea ce privește apărarea”, a declarat pentru Al Jazeera Alisher Ilkhamov, șeful grupului de reflecție Central Asia Due Diligence, cu sediul la Londra.

„Nu a convenit Kremlinului”, a spus el.
Uzbekistanul i-a transmis însă un mesaj clar lui Putin privind independența nașiunii sale, un alt semn că Asia Centrală ține Rusia la distanță.

„Nu ne vom compromite niciodată interesele naționale”, a declarat ministrul Energiei, Zhurabek Mirzamakhmudov, pentru site-ul de știri Kun.uz, o publicație uzbecă, la 7 decembrie.

„Nu vom permite ca nicio condiție politică să fie impusă în schimbul” aderării la o „uniune a gazelor naturale” cu Rusia și Kazahstan, a spus el.

De ce se teme Uzbekistanul?

Moscova a intervenit adesea în afacerile din Asia Centrală.

În 1994, primul președinte kazah Nursultan Nazarbaiev a venit cu ideea „Uniunii Eurasiatice a Națiunilor”, care ar fi stimulat legăturile economice dintre țara sa, Rusia și Belarus.

Moscova s-a alăturat cu entuziasm, temându-se de concurența cu UE și SUA, care au investit miliarde în dezvoltarea zăcămintelor de petrol și gaze neexploatate ale Kazahstanului de pe platoul Mării Caspice în anii 1990.

În cele din urmă, Rusia a preluat conducerea Uniunii Eurasiatice, transformând blocul de liber schimb într-o alianță dominată de Moscova, potrivit Al Jazeera.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău