Astăzi este marcată Ziua Internațională fără Datorii

17 Nov. 2021, 14:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2021, 14:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Chișinău, 17 noiembrie 2021 – „Ziua fără Datorii” a fost instituită în anul 2009, în Polonia, pornind de la o campanie socială și educațională anuală, pentru sensibilizarea cetățenilor în legătură cu riscurile generate de acumularea datoriilor.

În Republica Moldova, istoricul activităților organizate cu ocazia „Zilei Internaționale fără Datorii” este asociat cu INCASO, cea mai mare companie de gestiune a creanțelor din țara noastră. Anul acesta s-au împlinit 10 ani de la primele activități organizate de INCASO în contextul zilei de 17 noiembrie, care, de-a lungul anilor, au luat forma unei campanii anuale, cu genericul „Noiembrie – luna fără datorii”.

Scopul tuturor acțiunilor organizate în cadrul Campaniei „Noiembrie – luna fără datorii” este de a reaminti populației că angajamentele financiare trebuie tratate cu responsabilitate și corectitudine, iar creșterea de la an la an a volumului datoriilor restante intrate în gestiunea INCASO, de la credite neachitate la timp, la facturi emise și neplătite pentru serviciile comunale, utilități sau telefonie, confirmă, o dată în plus, că educația financiară a cetățenilor este un proces de durată, care necesită în continuare o atenție sporită și mai multă implicare din partea tuturor.

„În primele nouă luni ale anului curent am înregistrat o creștere de 23,25% a datoriilor restante intrate în gestiunea INCASO, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Este vorba de 486 de milioane de lei, în timp ce suma totală a creanțelor restante gestionate în prezent de INCASO se ridică la circa 3 MILIARDE de lei, față de 2 MILIARDE la finele anului 2020”, a declarat Veaceslav Mîrza, Directorul general al Companiei INCASO.

Potrivit Directorului general al Companiei INCASO, analiza cifrelor din ultimii trei ani arată că, în perioada Campaniei „Noiembrie – luna fără datorii” crește simțitor numărul persoanelor care achită integral datoriile. „Dincolo de valoarea educațională a campaniilor organizate de INCASO în contextul „Zilei Internaționale fără Datoriiˮ, la modul concret, anual circa 4.500 de persoane au economisit sume cuprinse între 3.000 și 18.000 mii de lei, achitând integral datoriile cu reducereˮ, a subliniat Veaceslav Mîrza.

La fel ca în campaniile precedente, pentru a veni în sprijinul persoanelor care își doresc să rezolve problema datoriilor, și anul acesta echipa INCASO de avocați, juriști și mediatori acordă consultanță juridică gratuită telefonic sau on-line, pentru soluționarea litigiilor legate de datorii, cu accent pe mediere. De asemenea, compania oferă reduceri de până la 100% la penalități și alte costuri la achitarea datoriilor procesate de INCASO, iar pentru a marca simbolic cea de-a 10 ediție a Campaniei, anul acesta INCASO acordă și o serie de premii săptămânale, în valoare totală de 10 mii de lei, la achitarea integrală a restanțelor.

Compania de gestiune a creanțelor INCASO

P.

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ