Au investit banii de la nuntă într-o afacere. Istoria de succes a unui cuplu din Slobozia Mare ce se ocupă cu oieritul

17 Iun. 2021, 17:40
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Iun. 2021, 17:40 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Soții Bratu au investit banii de la nuntă pentru a lansa propria afacere. Cei doi au început activitate în domeniul oieritului în satul Slobozia Mare, raionul Cahul cu doar câteva mioare, iar acum au peste 200, scrie ziuadeazi.md.

De ceva timp, cuplul a decis să producă  cavarmaua, un fel de salam fabricat din carne de oaie. În curând produsul ar putea apărea pe piața locală.

„Începând să mergem la târguri, am observat că produsul nostru (cavarmaua n.r.) este foarte apreciat de consumatori, un produs natural. De aici a venit un start oarecare ca să aplicăm la proiectul GAL pentru a face produsul nostru în condiții igienice și conform condițiilor ANSA” ne declară Marcela Bratu.

În fiecare an se face o revizie a animalelor, iar cele care nu sunt productive pentru lapte sunt sacrificate.Datorită suportului financiar oferit de GAL „Lunca Prutului de Jos”, în cadrul programului EU4Moldova: Regiuni Cheie, familia Bratu își poate dezvolta afacerea și crea un produs natural, care corespunde tuturor cerințelor sanitare, după rețeta tradițională.

„Acest proiect pentru noi a venit ca o gură de oxigen, sunt foarte benefice deoarece noi cu banii noștri proprii nu reușim să facem așa investiții doar ce vedeți ridicată e construcția. Ce ține de utilaj nu era să ne putem permite deoarece suntem la început de drum.”

Datorită acestui grant, antreprenorii vor procura utilaj pentru prelucrarea cărnii de oaie și producerea efectivă a cavarmălii, dar și amenajarea camerei de sacrificare și a zonei de producere cu gresie și faianță.

Cuplul spune că Cavarma de Slobozia Mare ”Miorița” este preparată doar din carne naturală în propriul ei suc și seu. Se adaugă doar boia de ardei roșu și sare.

Sursa video: Youtube ziuadeazi.md

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală