BAC-ul fără emoții! Opt sfaturi care te vor ajuta să susții examenul cu brio

07 Iun. 2022, 10:12
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Iun. 2022, 10:12 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

„Ai de susținut Bacalaureatul” este expresia pe care a auzit-o măcar o dată fiecare absolvent. O spun profesorii, părinții și prietenii. Deși nu sunt decât niște examene, emoțiile joacă festa, iar gândurile că ar putea pica și că este dificil le sunt transmise adolescenților pe tot parcursul anilor de studii. Uite-așa, în loc de valorificare a cunoștințelor, Bacalaureatul devine sperietoare națională.

Vrem să încurajăm adolescenții și să le oferim sugestii despre cum să depășească frica înainte de examen. Întâi de toate recomandăm să nu încercați să copiați și să vă sugerăm că nopțile fără somn, 50 de grame, bocetele și casca din urechi nu ajută. Din contra, veți deveni mai stresați și veți pierde concentrarea.

  1. Studiați cu măsură! Toți absolvenții știu că programul, exemplele de teste și de itemi, structura și informațiile despre punctaj se aprobă și se publică preliminar. Repetați doar informațiile de care aveți nevoie și nu petreceți non-stop învățând, pentru că oboseala pe care o să o acumulați nu o să vă facă bine.
  2. Relaxați-vă și odihniți-vă suficient. Orele de somn vă vor ajuta să vă concentrați, să fiți atenți, să vă amintiți mai ușor informația studiată și să aveți dispoziție bună pentru examene, dar și pentru petrecerile de după ele.
  3. Comunicați și spuneți ce simțiți. Este important să împărtășiți emoțiile cu cei din jur. Așa scăpați mai ușor de ele.
  4. Mâncați bine înainte de examen. Veți avea nevoie de suficientă energie, iar stresul și emoțiile vă pot face să pierdeți o parte din ea. Așadar, mâncați bine înainte de a merge la examen.
  5. Organizați-vă timpul eficient. Cu siguranță va trebuie să ajungeți la centrul de examinare mai devreme, pentru a trece toate procedurile. Rezervați câteva zeci de minute, astfel încât să evitați situații neplăcute, care vă pot afecta emoțional.
  6. Fiți optimiști și încrezuți! Nimeni nu vă poate motiva mai mult decât vă puteți motiva voi înșivă. Uitați de toate sperietorile despre examene și încercați să transmiteți mesaje pozitive, să fiți în preajma colegilor mai curajoși și nu vă gândiți că puteți pica.
  7. Pregătiți din timp tot de ce aveți nevoie și nu luați la examen obiecte în plus. Așa vă asigurați că dimineața nu veți uita pixul, buletinul sau sticla cu apă, iar responsabilii care verifică să nu aveți ceva interzis nu o să vă rețină.
  8. Uitați de barem și nu estimați punctele pe care le puteți acumula. Canalizați energia spre ce scrieți, nu cum ar putea fi evaluat testul. Momentul potrivit pentru a vă gândi la barem și punctaj vine după ce primiți rezultatele.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Dragi absolvenți, examenele sunt doar o etapă pe care o depășiți și deschideți un nou capitol al vieții. Cineva își va continua studiile în Moldova, altcineva a fost acceptat deja sau se pregătește să aplice la universități de peste hotare, iar unii s-ar putea pregăti să meargă la o altă sesiune de examene. Indiferent de situația în care sunteți, țineți minte că viață după BAC există.

Vă îndemnăm să vă faceți planuri mari și să munciți pentru a le realiza. Gândiți-vă unde vreți să ajungeți peste cinci, 10 sau 15 ani, dar țineți cont de faptul că lumea și tehnologiile evoluează rapid și ne dictează direcții de dezvoltare. Visați cât mai mult, purcedeți la realizarea dorințelor cu pași mici și măriți-i câte puțin în fiecare zi. Viitorul e în mâinile voastre!

 

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău