Nassim Nicholas Taleb, autorul „Lebedei Negre”, a apreciat într-o lucrare recentă că bitcoin, cea mai importantă criptomonedă, nu a reușit să își îndeplinească obiectivele de a deveni o monedă fără guvern, o acoperire împotriva inflației și o investiție sigură.
„Puține active din istoria financiară au fost mai fragile decât bitcoinul”, a spus el.
Anterior, Taleb avea o altă părere despre bitcoin, în special despre potențialul de a ajuta oamenii să ocolească controlul capitalului pe piețe, numind-o „prima monedă organică” în prefața „The Bitcoin Standard” din 2018 și „o poliță de asigurare” împotriva controlului guvernamental asupra monedei, scrie CNBC.
În lucrarea sa recentă, „Bitcoin, valute și fragilitate”, publicată la sfârșitul lunii iunie, Taleb, cercetător și trader, spune că Bitcoin valorează „exact zero”, în condițiile în care necesită o cantitate susținută de interes pentru a se menține.
În schimb, „aurul și alte metale prețioase nu necesită întreținere, nu se degradează într-un orizont istoric și nu necesită întreținere pentru a-și reîmprospăta proprietățile fizice în timp”, a spus el.
Bitcoin a fost creat în 2008 și a fost caracterizat mereu prin volatilitate, dar în anul pandemiei Covid-19 a experimentat o volatilitate extremă pe fondul crizei economice globale.
Taleb a menționat că, în martie 2020, bitcoin a scăzut mai mult decât piața bursieră și și-a revenit „după injecții masive de lichiditate”. Aceasta este „o dovadă suficientă că nu poate fi utilizat ca pavăză împotriva riscului sistemic”, a spus el.