Boeing reduce perspectivele industriei aviatice pe 20 de ani

18 Iul. 2022, 05:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iul. 2022, 05:38 // Actual //  bani.md

Constructorul american de avioane Boeing şi-a redus proiecţia privind cererea de avioane la nivelul întregii industrii în următorii 20 de ani, dar a precizat că se aşteaptă ca livrările să fie stabile, cu excepţia pieţei ruseşti, scrie Reuters.

Boeing preconizează că liniile aeriene din întreaga lume vor avea nevoie de 41.170 de avioane noi în 20 de ani, jumătate din livrări fiind pentru înlocuire.

Noile perspective de piaţă ale Boeing, publicate duminică, înainte de Salonul aeronautic de la Farnborough, sunt în scădere faţă de previziunile sale anterioare, care indicau un număr de 43.610 livrări în 20 de ani.

Noua estimare exclude piaţa rusă şi proiecţia sa de 1.540 de avioane, din cauza războiului din Ucraina şi a incertitudinii cu privire la momentul în care producătorii ar putea vinde din nou avioane transportatorilor ruşi.

Boeing şi-a majorat uşor prognoza privind cererea în următorii 10 ani, la 19.575 de livrări de avioane – o proiecţie mai mare chiar şi excluzând piaţa rusă.

De asemenea, Boeing a scăzut uşor rata de creştere a traficului de pasageri la nivelul întregii industrii, de la 4% la 3,8%, dar a majorat prognoza de creştere a traficului de marfă la 4,1%, de la 4% anul trecut.

Boeing estimează în continuare că flota globală a companiilor aeriene până în 2041 aproape se va dubla, deoarece încă mai vede o redresare a cererii mondiale de aviaţie COVID-19 până la începutul anului 2024.

Boeing a declarat că, în următorii 20 de ani, „fundamentele pe termen lung rămân intacte”.

De asemenea, Boeing estimează că flota de avioane cargo va creşte cu 80% până în 2041. Transportul aerian de marfă are performanţe la „niveluri istorice.

Boeing consideră că reţelele de comerţ electronic contribuie la impulsionarea unei „schimbări strategice către transportul aerian de marfă chiar şi pe termen mediu şi lung”. … Nu este vorba doar de un simplu impuls în ceea ce priveşte transportul maritim faţă de cel aerian.”

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală